RAM nedir
RAM nedir

RAM nedir? Ne işe yarıyor?

Bilgisayar teknolojileri, 1900’lü yıllardan beri gelişmeye devam ediyor. 1900’lü yıllardan sonra elektriğin de yaygınlaşmasıyla beraber bilgisayarlar geliştirilmeye başlandı. İlk olarak matematiksel anlamda gelişen bilgisayarlar için özel bir programlama dili üretildi. Mühendisler için altın niteliğinde olan bilgisayarlar, birçok matematiksel hesaplamanın hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyordu. Örneğin 2. Dünya Savaşı ile birlikte matematiksel hesaplamalar yaparak atış yapma olayı sağlandı.

İlk bilgisayarlar günümüze göre o kadar ilkel seviyedeydi ki içerisinde RAM dahi barındırmıyordu. Yani eklenen veriler donanım üzerinde kalmıyordu. Kısacası o zamanki depolama alanı bir nevi RAM denilebilirdi. O zamanlar tam olarak bir depolama alanı dahi yoktu. Sadece makineye veri girdisi sağlanacak bir alan bulunuyordu. Makine bu veriyi kaydetmiyor, çalıştırıyordu. Bu şekilde işlem yapılıyordu. Günümüzden çok çok öncesinde RAM belleklerin yaygınlaşmasıyla önbellek sistemi literatüre girmeye başladı.

RAM nedir?

RAM, kısacası önbellek olarak tanımlanabilir. Uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlayan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Depolama biriminde yer alan bir uygulama başlatıldığında uygulama dosyaları RAM üzerine yükleniyor. RAM üzerinde yer alan dosyalar, bu sayede hızlı bir şekilde açılıyor. Eğer ki depolama üzerinde yer alan sanal bellek kullanılsaydı uygulamaların açılış hızı oldukça yavaş olurdu. Bundan dolayı RAM bellek geliştirilmiş durumda.

RAM nedir, Ne İşe Yarar
RAM nedir, Ne İşe Yarar?

RAM, yalnızca uygulamaların hızlı bir şekilde açılmasını sağlamıyor aynı zamanda depolama alanı olarak da kullanılabiliyor. RAM disk sistemi sayesinde belleğin bir kısmı depolama alanı olarak kullanılıyor. RAM üzerinde yer alan depolama sistemi, normal depolama sistemine göre kat kat daha hızlı çalışıyor. Çünkü RAM hızı saniyede 10-15 GB’ın üzerine çıkabiliyor.

RAM nasıl çalışır?

RAM’ın çalışma mantığı aslında oldukça basittir. Aslına bakılırsa makinelerin çalışma mantığı da makine diline bağlıdır. Örneğin bir işletim sistemi üzerinde uygulama açıyorsunuz. Bu uygulamayı açarken önce işlemciye bilgi gönderilir. İşlemci depolama birimi üzerinden veriyi çeker ve verileri okuyarak işlemeye başlar. Sonrasında gerekli verileri RAM üzerine yazdırır. Bu işlem çok hızlı gerçekleştiği için nanosaniye boyutunda ölçülmektedir.