Bitki H-proteini

Özel bir protein sayesinde bitkilerin hasat miktarı %50 artıyor!

Bilim insanları, bitkilerin fotorespirasyon işlemi sırasında etkili olan H-proteinini arttırarak hasat miktarını yaklaşık %50 oranında yükseltmeyi başardı. Bu proteinin artması bitkinin daha yavaş gelişmesini sağlıyor, ancak üretim miktarı büyük oranda artıyor.


Essex Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, bitkilerdeki önemli bir proteinin arttırılmasıyla hasat miktarının da artış gösterdiğini ortaya koydu. H-proteini olarak isimlendirilen bu özel protein, bitkinin fotorespirasyon (ışık solunumu) sırasında karbondioksit yerine oksijen kullanarak dönüştürmeye çalıştığı Rubisco isimli zehirli enzimin dönüşüm işlemine yardımcı oluyor.

Bilim insanları bu işlem sırasında bitkilerin %20 ile %50 oranında enerjisini tükettiğini, bundan kaynaklı olarak hasat miktarının da azaldığını keşfetti. H-proteinin arttırılmasıyla bir anlamda bu süreçte harcanan enerji miktarı azaltılıyor ve geriye kalan enerji hasat miktarının arttırılması adına kullanılıyor.

Bitki H-proteini

Hasat miktarının artmasına rağmen H-proteinin bitkilerdeki büyüme hızını yavaşlattığı da görüldü. Tütün üzerinde yapılan çalışmalar, 2 hafta içerisinde olgunlaşması gereken bitkinin yaklaşık 4 haftada olgunlaştığını gösterdi. Ancak hasadın böylesine büyük bir oranda artış göstermesi olgunlaşma süresinin birkaç hafta uzamasından kesinlikle daha ağır basıyor.

Kaynak