Nesnelerin interneti
Nesnelerin interneti

Nesnelerin interneti nedir?

Günümüzde dijitalleşen bir çağa doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Bundan 20 yıl öncesinde 2000’li yıllara daha yeni girdiğimizde kapaklı ve tuşlu telefonlar vardı, 0.3 MP arka kamera ile çekim yapılıyordu, henüz bilgisayarlar için 512 MB RAM devri hakimdi. Şu anda ise orta düzey bir kullanıcı 16 GB RAM tercih ederken renkli ve akıllı telefonlar yaygınlaştı, internet hızları TBit seviyelerini aştı, kameralar oldukça kaliteli hale geldi.

Gelişen teknolojiler arasında temassız ödeme, 5G teknolojisi, e-ticaret sistemi gibi pek çok sistem yer alıyor. Bu sistemlerin gelişmesi özellikle koronavirüs salgınından sonra daha da hız kazandı. Salgın, insan hayatında birçok şeyi değiştirirken teknolojinin de güçlenmesini sağladı. Gelişen teknolojiler arasında nesnelerin interneti de yer alıyor.

Nesnelerin interneti ile ne değişecek?

Nesnelerin interneti, günümüzde pek kullanılmasa da kısmen kullanan bir kesim bulunuyor. 5G ve 6G teknolojisi ile birlikte nesnelerin internetine geçiş hız kazanacak olsa da bu konuda bazı endişeler de bulunuyor. Öncelikle nesnelerin internetinden kısaca bahsedelim.

Nesnelerin interneti nedir
Nesnelerin interneti nedir?

Nesnelerin interneti, internete bağlı olan her bir nesnenin birbiriyle ve insanlar ile iletişim kurması olayıdır. Uyum içerisinde çalışma konusunda oldukça başarılı olan bu teknoloji ile birlikte insanların hayatı eskisinden daha kolay bir hale gelecek. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, bilgisayar gibi teknolojiler insan hayatını nasıl kolaylaştırdı ise nesnelerin interneti kavramı da oldukça etkili bir şekilde yer alacak.

Nesnelerin interneti için çok büyük bir altyapı gerekiyor. Çünkü her bir nesne internete bağlı olacağı için 5G ve 6G gibi güçlü teknolojilerin yer alacağı altyapıların yer alması gerekir. Bu da bu teknolojinin gelişmesine hız katacak bir adım.

Nesnelerin teknolojisine bir örnek vermek gerekirse örneğin sabah kalktığınızda çalar saatiniz sizi güzel bir şekilde ve en sevdiğiniz müziği çalarak kaldırıyor. Banyoda aynanın karşısına geçerken aynada gündemden bilgiler yer alıyor, hava durumu yansıyor. Yemek robotlar tarafından çoktan hazırlanmıştı. Kahvaltıdayken bir taraftan son durumu öğreniyor bir taraftan yemek yiyorsunuz. Nesnelerin interneti bundan daha fazlasını yapacak.