NASA asteroid

NASA, asteroidlerin kütlesini ölçmek için ilginç bir yöntem geliştirdi

NASA, kütleleri net olarak ölçülemediği için öngörülemez şekilde davranan asteroidleri küçük araçlar kullanarak tartmayı düşünüyor.


Uzayın derin boşluğunda yer alan her cisim, kütlesi bulunan farklı bir cisimden etkilenir ve buna bağlı olarak hareket eder. Bu hareketleri ölçmek için hem etki yaratan cismin, hem de etkilenen cismin kütlesi bilinmelidir ki söz konusu olan cismin hareket rotası hesaplanabilsin. NASA, bir süredir gözetlediği asteroidlerin kütlesini net olarak bilmediği için bu gök cisimlerinin rotasını tam olarak hesaplayamıyor ve tahmin edilemez şekilde davranmaları tüm dünya için tehlike arz ediyor.

Kurum, bu durumu değiştirmek için asteroidlerin kütlesini net olarak hesaplayabilecek bir yöntem geliştirdi. Yöntemin temelinde, ağırlığı ölçülecek asteroide bir uzay aracı göndermek yatıyor. Asteroide varmak üzere olan uzay aracı, birkaç küçük aracı asteroide doğru gönderiyor. Asteroidin kütlesinden etkilenen araçlar, kütlenin büyüklüğüne göre gök cismine daha hızlı bir şekilde yaklaşıyor ve bu da uzay aracının kütleyi hesaplamasını mümkün kılıyor.

Bu yöntemin etkili bir şekilde asteroidlerin kütlesini hesaplayacağı söylenebilir, ancak Güneş Sistemi’ndeki tüm asteroidlere uzay aracı gönderilmesi pek mümkün değil. NASA, muhtemelen yalnızca Dünya için tehlike teşkil eden asteroidler için bu yönteme başvuracaktır.

Kaynak