NANO TEKNOLOJİ

NANO TEKNOLOJİ

Aslında bir ölçü birimi olan (nano), günümüzde gözle görülemeyecek kadar küçük yapılan teknolojik çalışmaları kapsamaktadır. Nano teknoloji kelimesi de özellikle tıbbi gelişmelerde sık sık gündeme gelmektedir. Nano teknoloji en temel açıklamasıyla, çok küçük boyuttaki malzemelerin işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu küçük boyutun oranı milyarda bir seviyesindedir. Bu teknoloji, bir büyüklük ile tanımlandığından dolayı da akla gelen tüm alanlarda kullanılmaktadır.

NANO TEKNOLOJİ NEDİR?

Nano teknoloji kavramı, ilk kez 1974 yılında Nario Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Ancak terimin yayılması uzun zamanlar almıştır günümüzde bazı sistemler için moleküler ölçüde bir mühendislik dalı olarak kabul edilmiştir. Nano teknoloji, yüksek performanslı aletler geliştirebilmek için kullanılan her türlü tekniği içine almaktadır. Nano teknoloji içinde kullanılan bazı yaklaşımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Teorik yaklaşımlar.
  2. Yukarıdan aşağıya yaklaşımlar.
  3. Aşağıdan yukarıya yaklaşımlar.
  4. Fonksiyonel yaklaşımlar.
  5. Nanometaryaller.
  6. Biyobenzeşimsel yaklaşımlar.

NANO TEKNOLOJİ

NANO TEKNOLOJİ ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Nano teknoloji araştırmaları ve çalışmaları sonucunda küçük miktarda; nano materyaller, nano çipler ve nano makinelere ağırlık verildiği gözlemlenmektedir. Karbon nanotube, nano materyaller arasında en çok kullanılandır.

Nano çipler; bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi her türlü teknolojik aletin içine konulabilmektedir bu sayede elektronik aletler için tüm donanım mikro seviyeden de daha az yer kaplamaktadır. Nano makinelerde de teknoloji kullanılarak tasarlanan araçlar arasında yer almaktadır.

Nano makineler de nano teknoloji kullanılarak tasarlanan araçlar arasındandır. Bu makinelere aynı zamanda moleküler üretim adı da verilir. Nano teknoloji kullanılabilir makineler ise; çark, anahtar, motor ve pompa olarak kabul görmektedir.

NANO TEKNOLOJİ NERELERDE KULLANILIR?

Nano Teknoloji kullanım alanı olarak sınırları olmayan bir alandır. Bu kapsamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, kimya, biyoloji, eczacılık ve elektrik; nano teknolojinin kullanıldığı başlıca alanlar bunlardır. Bu alanlarda aşağıda görülen çalışmalar yapılmılmaktadır.

  1. Elektrik: Nano ölçekte elektrik devre elemanlarının tasarımı.
  2. Matematik: Nano ölçekte modelleme işlemleri.
  3. Biyoloji ve Eczacılık: Biyozsentezleme ile ecza malzemelerinin üretimi.
  4. Bilgisayar teknolojisi: Daha küçük ve hızlı bilgisayar elemanlarının üretimi.