mars

Mars’ta Akarsu Bulunduğuna Dair Teori Çürütüldü!

Bilim adamları geçtiğimiz günlerde yaptıkları araştırmalarla Mars’a akar su teorisini çürüttü. Mars’taki koyu çizgilerin birer su yatağı değil kum akıntısı olduğunu keşfetti.

Uzun bir süredir Mars yüzeyindeki koyu derin çizgilerin birer su yatağı olduğu ve Mars’ta akarsu olduğu düşünülüyordu. Ancak Arizona ve Durham Üniversitesi’ne bağlı Gezegen Bilimi bölümü uzmanları tarafından yapılan araştırmalar sonucu bunun doğru olmadığı tespit edildi.

NASA’ya ait Mars keşif uydusunda bulunan Hirıse teleskobu tarafından çekilen görüntüleri inceleyen bilim adamları RSL olarak isimlendirilen yüzlerce çizgiden 151’ini inceledi. İnceleme sonucu bu çizgilerin büyük bir çoğunluğunun 28-35 derece eğimlerle sona erdiği keşfedildi. Bu eğimin hem dünyamızda hem de Mars’taki kumul eğimlerin bitiş derecesiyle birebir olduğu belirtildi.

Bu keşif sonrası bu tür çizgilerin birer su yatağı değil toz ve kum gibi maddelerden meydana geldiği keşfedildi. Ayrıca günümüzde Mars’ın bir hayli kuru olduğu ve bu bilginin keşifleri doğrular nitelikte olduğu ifade edildi.

Mars’ta Hayat İçin Yeterli Su Yok!

Çalışmayı yürüten bilim adamları bu bulguların Mars’ta su bulunmayacağı anlamına gelmediği kanısında ancak bulunabilecek herhangi bir su kaynağının hayatı oluşturma düzeyinde olmadığı vurgulandı. Kısacası bugün Mars’a gitsek dahi Mars’taki su gezegeni yaşanabilir bir seviyeye getirecek düzeyde olmadığı vurgulandı.