mars yesil ışık

Mars’ın Atmosferinde Yeşil Bir Parıltı Görüldü

Mars’da oksijen atomlarının ışığın belirli bir dalga boyunu yayması ile ortaya çıkan, zümrüt yeşili renginde bir parıltı gözlemlendi. Bu olay yaklaşık 40 yıldır hesaplanıyordu.

Avrupa Uzay Ajansı‘na (ESA) ait olan  Trace Gas Orbiter (TGO) projesi ile Mars’ın atmosferinde tespit edilen parıltı ilk kez Dünya dışında bir gezegende görüldü. Dünya üzerindeki en parlak ışımalar oksijen atomları sayesinde oluşuyor. Bu olay daha önce başka bir gezegenin etrafında görülmedik bir biçimde oluşarak ışığın belirli bir dalga boyunu yayılması şeklinde oluyor.

Belçika’daki Liege Üniversitesi’nden Jean-Claude Gerard, bu yayılımın ilk kez gözlemlendiğini ve yeşil ışımanın oksijenin karakteristik özelliği olduğunu vurguladı. Dünya’nın yüksek enlemlerinde gökyüzünü izlediğinizde, bu renkli fenomeni ‘aurora‘ (kutup ışıkları) olarak gözlemlerlersiniz. Auroralar, yeryüzünün manyetik alanıyla Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır.

Yeşil parıltıyı Dünya’dan Görmek Oldukça Zor

Mars

Gece parıltısı auroralardan biraz daha farklı. Çünkü gece parıltısı, güneş ışığının havadaki atom ve moleküllerle olan etkileşiminden oluşuyor. Bu olay, hemen göze çarpmayan ancak sürekliliği olan bir ışık oluşturuyor. Bu ışımanın en iyi görüntülerini Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndaki (ISS) astronotlar tarafından yakalanıyor.

Gündüz parıltısı, Gece parıltısından farklı olarak güneş ışığının doğrudan nitrojen ve oksijen gibi atomları ve molekülleri uyarmasıyla ortaya çıkıyor ve yakalanması gece parıltısına göre daha zor.

Gök bilimcilere göre yeşil parıltıyı oluşturan unsur, karbondioksitin parçalanması. Mars atmosferinin %95‘ini oluşturan karbondioksit; karbonmonoksit ve oksijene ayrışıyor. TGO, bu parıldayan oksijenlerin hem gözle görülebilen hem de ultraviyole ışık olduğunu ve görülebilir parıltıların ultraviyoleden 16,5 kez daha yoğun olduğunu tespit ettiler.