mars tuğlaları

Mars Yüzeyinde Yapı Oluşturmak İçin Tuğla Geliştirildi

NASA Mars üzerinde koloni kurmak için sürekli çalışmalarına devam ediyor. NASA tarafından koloni kurma düşüncesini giderek yaygınlaşmaya başlayınca bu alanda yeni çalışmalar ve yatırımlar yapılmaya başlandı. Son olarak Mars yüzeyinde inşaat için tuğla geliştirildiği öğrenildi. İşte detaylar.

Uzayda yaşam olup olmadığı insanlık tarihinin en çok merak edilen sorularından biri olarak biliniyor. Sınırları bile belli olmayan uzayda mutlaka yaşam bulunduğu düşüncesiyle yola çıkan NASA ise uzay hakkında araştırmalarını derinleştirmeye başladı. Merkezin son olarak yeni nesil teknolojilerle ürettiği robotlarını uzaya araştırma için gönderdiğini ve etkinliklerini arttırdığını biliyoruz. Fakat tüm bunlar bir yana dursun NASA’nın uzay konusunda Mars yüzeyinde kuracağı koloni ilk gündem konusu.

Yeni nesil roket sistemlerinin yapılması ve yaşam için minimum şartların oluşturulmasıyla beraber geri dönmeksizin bir grup insana Mars yüzeyinde hayat oluşturacağı bilinen NASA’nın bu çalışması birçok yeni teknolojinin ortaya çıkmasına da neden oldu. Özellikle Mars yüzeyinde kurulacak yaşam için minimum yaşam şartlarını yerine getirilmesi üzerine yoğun bir çalışma söz konusu. Bu konuda yapılan son çalışmalardan birisi de Mars tuğlaları. Mars yüzeyinde kurulacak koloniler için kullanılacak olan yapı malzemeleri olarak değerlendirilen tuğlaların Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nde geliştirildiği de açıklandı.

NASA Destekli Tuğla Geliştirmesi Yapıldı

Üniversite bünyesinde NASA destekli olarak geliştirilen projede daha önce elde edilen değerlerle oluşturulmuş olan simüle edilmiş Mars toprağı kullanılmış. Özel polimer malzemelerinde dahil edildiği karışım bir tuğla haline gelmesi için özel bir üretime dahil edilmiş durumda.

mars tuğlaları

Son olarak elde edilen verilerle beraber polimer malzemenin de kullanılmasına gerek kalmaması Mars tuğlaları için en kapsamlı adımın atılmasını sağlamış oldu. Yapılan denemelerde sadece simüle edile toprağın çok yüksek basınç ile sıkıştırılmasının yeterli olduğu görülmüş durumda. Tabi üretim sürecinde çeşitli aşamalar olduğunu da belirtelim. Silindir bir kap içerisinde üretilen tuğlaların üzerine uygulanan basınç sayesinde sertleştirilmiş silindirik bir tuğla yapısının elde edildiği açıklandı.

Betonlara Göre Çok Daha Dayanıklı

Sadece simule Mars topraklarıyla oluşturulduğu açıklanan tuğlaların tahminlerden daha dayanıklı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Araştırmalara göre oluşturulan inşaat malzemeleri standart inşaat malzemelerine göre en az 3 kat daha sağlam. Özellikle çelik ile güçlendirilmiş olan betona göre çok daha dayanıklı olduğu açıklanan yeni teknolojinin bu özellikleri sayesinde sadece Mars genelinde değil belki de Dünya genelinde de bazı yapıların inşaatında kullanılabileceği konuşuluyor.

Maksimum şartlara uyum sağlamak adına geliştirilen inşaat ürünlerinden biri olarak değerlendirilen tuğlaların Mars yüzeyinde ne kadar dayanıklı olacağı ise merak konusu. NASA’nın bu konuda denemeler için özel bir çalışma yapacağı düşünülüyor. Başarılı olunursa Mars kolonisi için bu malzemelerin kullanılacağı neredeyse kesin.