NASA Mars

Mars’a gidecek uzay aracının ısı kalkanı dayanıklılık testini geçemedi

NASA’nın Mars’a göndereceği uzay aracını, atmosfere giriş sırasında sürdünmenin yarattığı ısıdan koruyacak kalkanın dayanıklılık testini geçemediği bildirildi. Test sırasında kalkanın üzerinde bir çatlak oluştuğu fark edildi. Bu sorun Mars görevini erteleyebilir.

NASA, Mars görevini ileri tarihe erteleyebilecek bir sorunla karşılaştıklarını dile getirdi. Kızıl Gezegen’e gönderilecek olan uzay aracının atmosferdeki sürtünmeden kaynaklanan ısıdan etkilenmemesi için geliştirilen ısı kalkanı, yapılan ilk testte maalesef başarısız oldu. Fark edilmeseydi 2 milyar dolarlık projenin tamamen çöpe gitmesine, birçok astronotun hayatını kaybetmesine neden olabilecek bu sorun, gezegene giriş sırasında sürtünmenin yaratacağı tahmini ısı seviyesinin yüzde 20 yükseltildiği sırada ortaya çıktı.

Bu sorundan ötürü mühendislerin yeni bir kalkan üretmek zorunda olduğunu ve yeni kalkanın tasarım, üretim ve deneme aşamalarından ötürü tüm dünyanın beklediği görevin ertelenebileceği belirtildi. Kalkanda kullanılan materyal, SpaceX’e ait olan Dragon Capsule’ün ısı kalkanı için kullanılan materyalle aynıydı.

https://youtu.be/Ki_Af_o9Q9s

Şimdilik yeni bir kalkan üretmenin maliyeti bilinmiyor, ancak NASA’nın Lockheed Martin ile birlikte şimdiden çalışmalara başladığı belirtildi.