gözle

Lise Öğrencisi Engelliler İçin Göz ile Kullanılabilen Bilgisayar Yazılımı Geliştirdi!

İzmirli genç lise öğrencisi geliştirdiği bir program ile engelli bireylerin bilgisayar kullanmasına olanak sağladı!

İzmir’de Lise 3 öğrencisi Mehmet Hamza Erol, fiziksel olarak ellerini kullanamayan engelli bireyler için bilgisayarı göz hareketleri ile kullanabilecek bir yazılım geliştirdi. Uğur Okullarında öğrencilik yapan Erol projesi ile yaptığı açıklamada 2 yıldır TÜBİTAK Proje Yarışması için hazırlık yaptığını ve daha önce birkaç ülkede geliştirilmiş olan yazılım üzerinde çalıştığını belirtti. El ve parmaklarını kullanamayan engelli bireylerin rahatlıkla bilgisayar kullanmasına yardımcı olacak gözlükler üzerinde çalışmaya başladığını açıkladı.

Yalnızca Göz Hareketleri ile Bilgisayar Kullanabilecekler!

Projenin sahibi Erol, geliştirilen bu gözlüklerin yalnızca 60 dolar maliyetinde olduğunu ve daha düşük bir maliyette yazılım geliştirebilmek için çalışmalarını hızlandırdığını belirtti. Gözlüğün sağ kısmında yer yalan ve yılan kamera olarak adlandırılan kamera sayesinde gözün hareketleri izleniyor ve gözün anlık fotoğrafları alınıyor. Bu veriler USB kablosu yardımı ile bilgisayara iletiliyor. Bilgisayarda bulunan yazılım bu verilerden yola çıkarak fare imlecinin nereye hareket edeceğini belirliyor.

Özetle göz hareketleri ile bilgisayar kullanımına olanak sağlıyor. TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Ege Bölge Finallerinde 3. Olan projenin sahibi Erol maliyetinin bir hayli düşük olması sayesinde seri olarak üretilebileceğini belirtti.