Laboratuvarda üretilen akciğerler başarılı şekilde hayvanlara nakledildi

Teksas Üniversitesi, laboratuvarda üretilen akciğerlerin domuzlara nakledildiğini ve hayvanların vücudu tarafından kabul edildiğini duyurdu.


Bilimdeki gelişmeler sayesinde canlı vücudundaki organları gayet kolay bir şekilde kopyalamak artık mümkün, ancak bu organların vücut tarafından kabul edilmesini sağlamak hala son derece zor bir işlem. Teksas Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, bu zorluğu da aşarak laboratuvarda oluşturdukları akciğerleri başarıyla yetişkin domuzlara naklettiklerini duyurdu.

Laboratuvarda organ üretimi

Nakledilen organlar, başka bir hayvandan alınan akciğerlerin içi boşaltılarak oluşturuldu. Deterjan ve şeker ile tüm akciğer hücrelerini ve kanı temizleyen bilim insanları, yalnızca proteinden oluşan iskelet yapısının kalmasını sağladı. Ardından, organ iskeleti besleyici maddelerin bulunduğu bir tanka daldırıldı ve dikkatli bir biçimde domuzun akciğer hücreleri eklendi. Çalışmak için ek desteğe ihtiyaç duymayan organlar, 30 gün içerisinde gelişimini tamamlayarak nakledildi.

Yapılan gözlemler, akciğerlerin vücut tarafından kabul edildiğini ve çalışması için gerekli olan damar ağını oluşturduğunu ortaya koydu. Organların oksijen alma konusunda ne kadar başarılı olduğu ise henüz test edilmedi.

Bilim insanlarının şimdiki amacı organın ne kadar etkili çalıştığını görmek ve uzun vadedeki değişimini gözlemlemek. Bu naklin yapay organlar konusunda önemli bir adım olduğu söylenebilir, ancak insanlar için laboratuvarda organ üretebilme noktasından hala çok uzaktayız.

Kaynak