Kuantum bilgisayar
Kuantum bilgisayar

Kuantum bilgisayar ve kuantum internet nedir?

Dünyada gelişmekte olan pek çok teknoloji bulunuyor. Bu teknolojiler arasında yer alan kuantum bilgisayarlar gelecekte insanlık adına çok önemli yenilikleri de beraberinde getirecek.

Kuantum dünyası öyle bir dünya ki gerçek fizikten daha farklı bir fiziğe sahip. Atom altı dünyasına kuantum dünyası deniliyor. Kuantum dünyasında yer alan elektron aynı anda bir burada bir orada olabiliyor. Gerçek dünyadan örnek vermek gerekirse bir elma düşünün. Bu elmanın yeri belli olmaktadır. İşte gerçek dünya ile kuantum dünyası arasındaki en önemli fark da bu oluyor.

Pek çok deney ile gündeme gelen kuantum dünyası, ortaya çıkan sonuçlar ile uzmanların da kafasını karıştıran bir durum oldu. Kuantum dünyasının gelişmesiyle kuantum bilgisayar ve kuantum internet kavramı da ortaya çıktı.

Kuantum bilgisayarlar hakkında bilgi

Kuantum bilgisayar, süper bilgisayarlardan bile daha yüksek hızda çalışan sistemler olarak karşımıza çıkıyor. Normal bilgisayarlar 0 ve 1 içerikli makine dili ile çalışıyor. Bu verilere bit deniliyor. Kuantum bilgisayarları ise 0, 1 ve 0 ile 1’in aynı anda olması ile çalışıyor. Buna da kübit deniliyor.

Kuantum bilgisayar ve kuantum internet nedir
Kuantum bilgisayar ve kuantum internet nedir?

Kuantum bilgisayarlar oldukça soğuk ortamlarda çalışmaktadır. Bunun yanı sıra kuantum bilgisayarlar elektronlardan da yararlanmaktadır. Gerçek hayattan örnek vermek gerekirse gerçek dünyada elma tek bir noktada sabit duruyor. Eğer ki elma kuantum dünyasında ise aynı anda her yerde bulunabiliyor.

Kuantum bilgisayar konusunun oldukça kafa karıştırıcı olduğunu biliyoruz fakat uzmanlar da halen bu dünyayı çözmeye çalışıyor. Henüz masraflı olduğu için yaygınlaşmayan bu teknoloji laboratuvar ortamlarında gelişmeler kaydediyor. Süper bilgisayarlara göre kat kat daha hızlı olan kuantum bilgisayar, oyun oynama amaçlı değil daha çok veri işleme amaçlı kullanılıyor fakat gelecekte bu durum değişiklik gösterebilir.

Kuantum internet hakkında bilgi

Kuantum internet, kuantum bilgisayar sistemi ile birlikte çalışan bir internet teknolojisidir. İki farklı kuantum bilgisayarının birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak için bu teknoloji geliştirilmiştir. Kuantum internet neredeyse gecikmesiz bir şekilde veriyi aktarıyor. Geçtiğimiz aylarda kuantum internet ile ilgili bir gelişme yaşandı ve başarılı bir iletişim kuruldu.