Joseph Louis Lagrange scaled 1

Joseph-Louis Lagrange Kimdir? Bilime Katkıları Nelerdir?

Joseph-Louis Lagrange 1736 tarihinde doğmuş 1813 yılında ölmüştür. Bilime katkıları genel olarak gök mekaniği, fizik, kalkülüs, sayı teorisi alanlarında olmuştur. Tüm bunları kendi kendine çalışarak öğrenen Joseph-Louis Lagrange üniversiteye doğru düzgün gitmemiştir. Lagrange’ın vizyonu tamamen cebir ve analize dayanıyordu. Bunun geometri tarafından üretilen sezgisel fikirlerden daha sonuç verici olduğuna inanıyordu. Yöntemlerinin, mekaniği saf matematik alanına yerleştirdiğine inancı tamdı. Gök mekaniğinde Lagrange,  uzay gözlem evlerinin ve istasyonlarının plancıları tarafından eşit olarak sevilen Lagrangian noktalarını keşfetti. Fonksiyonların birinci ikinci üçüncü ve sonuna kadar tüm türevlerini almak için gerekli yolu gösterdi. Kısmı diferansiyel yöntemlerini keşfeden dahi yine bu adamdır. Uzayda gezegenlerin yörüngelerini keşfeden de bu adamdır. Bu gün kullanılan metrik sistemin temellerini atan da kendisidir. Üstelik bu dahi tüm bu çalışmalarını 20’li yaşlarda gerçekleştirdi.

lagrance

Joseph-Louis Lagrange İtalyan Asıllı Genç Dahi

İtalyan asıllı bu dahi, zengin bir ailede dünyaya geldi. Ölmeden bir kaç yıl önce de Paris’e,  o büyüleyici şehre taşındı ve makalelerini de Fransızca kaleme aldı. Mekanikte geometrik yaklaşımın sınırlayıcı olacağına inanan Lagrange daha çok cebirsel analiz yolundan yürümek istedi.

1755 tarihinde, asrın matematikçisi olarak tanınan Leonhard Euler’e bir mektup yazan Lagrange; fonksiyonların min- max değerlerini bulabileceği bir yöntemini anlattı. Euler bu genç adamı çok sevdi ve mektuptan kısa süre sonra kendisine matematik profesörlüğü teklif edildi.  Tabi bunda Euler’in güçlü siyasi bağları etkili oldu.  Üniversitede dersler verdi fakat anlatım kabiliyeti pek sevilmedi. Öğrencilerin seviyesine de inemiyordu. Empati yeteneği bu konu için zayıftı. Bazı insanlar, çok iyi bir empati yeteneğine sahiptirler ve karşılarındakileri iyi anlayıp tam da onların istedikleri şekilde anlatabiliyorlar. Ama Lagrange bu konuda biraz çekingendi. Euler yine de bu adamla irtibatı hiç kesmedi. Lagrange varyasyon hesabını da geliştirdi ve Euler ile ortak bir çalışma içine girdiler. Bütün büyük matematikçilerin ve fizik dehalarının hep 1600-1700’lü yıllarda parladığına dikkat etmek gerekir. Herkes o dönemde bilime büyük bir ilgi ve saygı duyuyordu.  Bu gün matematikte kazanılan yolların temeli daha o yıllarda atılmıştı.