uçan lamba

Japon bilim insanları ‘uçan lamba’ üretmeyi başardı

Japon bilim insanları, havada asılı kalan ve ışık yayan lamba üretmeyi başardı. Lambanın çalışma şekli sayesinde gelecek senelerde akıllı telefonların ve mobil cihazların büyük bir değişim yaşayacağı düşünülüyor.

Tokyo Üniversitesi’nde görevli olan bilim insanları, ultrasonik dalgalar ve elektromanyetik alan yardımıyla havada asılı kalan lamba üretmeyi başardı. Yalnızca 16,2 mg ağırlığında olan bu lambalar 3,5 mm çapa sahip ve dönerek havada asılı kaldıkları sırada kırmızı ışık yayıyor.

 

Son derece küçük olmalarına rağmen üzerilerinde 285 adet mikrospeaker bulunduran lambalar, kablosuz bir şekilde etrafındaki alandan güç alıyor ve yaydıkları sesler yardımıyla havada asılı kalıyor. Bu seslerin frekansı oldukça düşük, bu nedenle insan tarafından hiçbir şey duyulamıyor.

uçan lamba

 

Luciola olarak isimlendirilen bu teknoloji, ateş böceklerinden ilham alınarak geliştirilmiş. Bilim insanları lambaların havada konumlandırılabildiğini paylaştı ve bu özellikleri sayesinde gelecek senelerde mobil cihazlar tarafından kullanılabileceklerini düşünüyor. Uçan lambaların eşsiz teknolojisi sayesinde küçük cihazlar, büyük görseller oluşturabilecek. Elbette bu teknolojinin yalnızca havalı lambalar olarak kullanılması da mümkün.