Işıkla İnternete Erişim Sağlayan Li-Fi Teknolojisi Nedir?

Işıkla İnternete Erişim Sağlayan Li-Fi Teknolojisi Nedir?

Işıkla internete erişim sağlayan Li-Fi teknolojisi nedir? Li-Fi, gündeme yeni gelmiş bir internet bağlantı teknolojisi olarak bilinmektedir. Bu teknoloji, verilerini iletebilmek adına radyo frekanslarını değil de LED ışıklarını kullanmaktadır. Yeni geliştirilmiş olan bu sistem sayesinde, verilerini radyo frekanslarıyla ileten Wi-Fi ağına göre, kullanıcılara 100 kat daha hızlı internet erişimi sunmaktadır. İnternet kullanımının gitgide arttığı dünyada, artık kullanıcılar için daha hızlı ve yenilikçi bir internet ağı geliştiriliyor. Peki, Li-Fi teknolojisinin olumlu yönleri neler?

Li-Fi teknolojisi tek cihaz üzerinden aydınlatma ve veri iletimini sağlamakta. Bu veri iletimiyle, saniyede 224 Gbps veri iletim hızına sahip. Bu sayede enerjiden çok fazla tasarruf edilebilecek.

Wi-Fi teknolojisinin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarına karşılık olarak, Li-Fi teknolojisinin sağlığa zararlı bir yönünün olmadığı söyleniyor.

Li-Fi Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak?

Işıkla internete erişim sağlayan Li-Fi teknolojisi nedir? Yeni geliştirilen Li-Fi bağlantısı testi geçtiğimiz süreçte Estonya’nın başkenti olan Tallinn’de bir ofis ortamında gerçekleştirildi. Test için internet bağlantısı, foto dedektör ve LED lambasına benzer ışık kaynağı kullanan Velmenni firması, Gbps internet hızına ulaşmayı başardı. Ofis ortamında gerçekleştirilen bu testin ardından bir de laboratuvar ortamında yeni bir sistem daha denendi. Geliştirilen bu sisteme göre ise saniyede 225 Gigabit’e (225 Gbps) kadar internet hızına ulaşabileceği söyleniyor.

Işıkla İnternete Erişim Sağlayan Li-Fi Teknolojisi Nedir?

Test aşamaları tamamlanmış olan Li-Fi teknolojisinin 3 yıl içerisinde kullanıma hazır hale getirilmesi söyleniyor. Elde dilen bilgilere göre ise Li-Fi teknolojisi ilk olarak Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde kullanılmaya başlanacak. Bu açıklama ise Vellmenni yöneticisi Deepak Solanki tarafından yapıldı.

Wi-Fi ile Li-Fi Arasındaki Fark Nedir?

Li-Fi, elde edilen veriyi kablosuz bir şekilde sağlamak adına LED ışıklarını kullanan bir sistemdir. Wi-Fi ise elde ettiği veriyi sağlamak için radyo sinyallerini kullanmaktadır. Wi-Fi sistemi dünyanın birçok noktasında kullanılmaya başlamasıyla birlikte, Wi-fi ağlarının çok kullanıcısı olacağından dolayı gitgide bir yavaşlama içerisine girmesi bekleniyor. Bu noktada yeni geliştirilen Li-Fi sistemi ile bu durumun da önüne geçebileceği söyleniyor.