zc3koxyc8ymnodzv4olm 1

iPhone X üretiminde çocuk işçiler kullanılmış!

Apple’ın birçok cihazını üreten Foxconn, iPhone X üretiminde yaşları 17 ile 19 arasında değişen öğrencileri yasa dışı olarak uzun saatler çalıştırdığını kabul etti.

Financial Times tarafından paylaşılan bir habere göre Apple’ın üretim merkezlerinden birisi olan Foxconn, iPhone X’in üretiminde yaşları 17 ile 19 arasında değişen öğrencileri kullanmış. Staj programları kapsamında fabrikaya giren ve normal koşullarda haftada en fazla 40 saat çalıştırılması gereken öğrenciler, günde 11 saate kadar uzayabilen vardiyalarda görevlendirilmiş. Büyük bir kısmı 18 yaşını doldurmamış olan, yani çocuk sayılan öğrencilerin Çin’in iş gücü yasalarına göre kanunsuz olarak çalıştırıldığı biliniyor.

MW

Öğrencilerin şikayetleri üzerine gündeme taşınan konuda, Yang isimli bir öğrencinin paylaştığı bilgilere göre okulların da suçu var. Kendi okulunun (Zhengzhou Urban Rail Transit School) Foxconn ile anlaşmalı olduğunu ve fabrikada çalışmak zorunda olduklarını dile getiren Yang, fabrikada yapılan şeylerin kendi eğitimleriyle alakalı olmadığını ve kuralların hiçe sayılarak çalıştırıldıklarını dile getirdi. Saatlerce çalıştırıldıklarını söyleyen genç öğrenci, günde 1200 adet iPhone X kamerasının montajını yaptığını söyledi.

Yang, okulundaki zorunluluktan ötürü aynı yaş aralığındaki yaklaşık 3000 öğrencinin Foxconn’da çalıştığını ileri sürdü. Bu öğrencilerden birkaçı uzun saatler çalıştırıldıkları yönündeki iddialara destek verdi ve hem Foxconn, hem de Apple bu iddiaların doğru olduğunu kabul etti. Öğrencilerin staj programı kapsamında yaptığı iş birçok açıdan zararlı ve küçük düşürücü olarak tanımlanıyor. Bakalım bu durumun gündeme taşınması soruna bir çözüm sunabilecek mi.