iPhone 12 Pro almak
iPhone 12 Pro almak

iPhone 12 Pro almak ne kadar sürer?

iPhone 12 serisi, geçtiğimiz haftalarda tanıtılmıştı. Özellikleri ve fiyatları ile birlikte açıklanan modeller, birçok ülkede şimdiden satışa başladı. ABD ve Avrupa ülkelerinde ürün ne kadar uygun fiyatlı olsa da ülkemizde yüksek bir fiyata satılması pek çok tüketici tarafından tepki çeken bir durum olmaktadır. Bu konuda yapılan bir araştırma sonucu paylaşıldı.

iPhone 12 Pro almak Türkiye’de uzun sürüyor

Picodi, herhangi bir ülkede iPhone 12 Pro satın almak isteyen bir müşterinin ne kadar gün çalışması gerektiğini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Ortaya çıkan sonuç özellikle Türkiye’de yaşayan kullanıcıları üzen bir durum oldu. Çünkü ülkemiz iPhone 12 Pro almak için en çok çalışılması gereken yer olarak belirtildi.

Öncelikle her ülkenin ortalama maaşlarına bakan firma sonrasında iPhone 12 Pro almak için nasıl bir harcama yapması gerektiğini ve ne kadar çalışması gerektiğini hesapladı. Türkiye’de ortalama maaş 3.035 TL olarak hesaplandı. Buna göre bile hesaplandığında Türkiye’de ürünün alınma süresi yine de uzun sürüyor.

iPhone 12 Pro almak ne kadar sürer
iPhone 12 almak ne kadar sürer

Ortaya çıkan verilere göre Türkiye en çok çalışması gereken ülke konumunda. Türkiye’de iPhone 12 Pro almak için bir vatandaş ortalama maaş üzerinden 103.8 gün çalışıyor. Eğer ki bu değer asgari ücret olsaydı 194 güne kadar çıkıyordu.

Diğer ülkeler incelendiğinde Türkiye’den sonra Filipinler 88.2 gün olarak yer alıyor. Yüksek alım gücü ile dikkat çeken İsviçre ise listenin en başında yer alıyor. Ülkede çalışan bir işçi 4.4 günde iPhone 12 Pro sahibi olabiliyor. Gelişmiş ülkeler arasında ABD’de bu sayı 6.1 gün, Lüksemburg’da 6.6 gün, Kanada’da 8.2 gün, Almanya’da 9.7 gün ve Birleşik Krallık’ta 11.8 gün olarak bulunuyor.

Ülkemizde bu kadar uzun sürede alınmasının sebepleri arasında döviz kurunun artması ilk sebepler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra bazı ürünlere uygulanan yüksek oranda vergiler, enflasyon artışı gibi birçok sebep de bu duruma neden olan önemli faktörler arasında yer almaktadır.