Intel işlemci

Intel’in son on senede ürettiği işlemcilerde çok ciddi güvenlik açığı olduğu ortaya çıktı!

Intel tarafından son on yıllık dönem içerisinde üretilen tüm işlemci modellerinde devasa bir güvenlik açığı olduğu ortaya çıktı. Bu güvenlik açığı, yabancı yazılımların kernel hafızasına ulaşabilmesini mümkün kılıyor. Bu şekilde kullanıcıların tüm şifrelerine ve özel bilgilerine ulaşılabiliyor. Detaylar haberimizde.

Intel tarafından üretilen işlemci modellerinin büyük bir güvenlik açığına sahip olduğu haberleri uzun bir süredir gündemdeki yerini koruyor. İlk olarak söylentiler şeklinde aracılıyla gündeme gelen bu haber, ardından uzmanların doğrulamasıyla resmiyet kazandı ve Intel tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılması beklendi. Ancak Intel, bugüne kadar konuyla ilgili bir detay paylaşmayı reddetti.

Register tarafından elde edilen bilgilere göre Intel’in bu açığından etkilenen işlemci modelleri arasında son 10 sene içerisinde üretilmiş olan tüm işlemciler bulunuyor. Bu ciddi sorundan ötürü işlemcilerin kernel hafızasına yabancı yazılımlar giriş yapabiliyor ve buradaki bilgileri ele geçirebiliyor. Kernel hafızası, işletim sisteminin en önemli bileşenlerinin yer aldığı ve sistemdeki donanımlarla etkileşime geçtiği hafıza alanına verilen isim. Bundan ötürü kernel hafızasına ulaşabilen yazılımlar bilgisayar kullanıcısının tüm bilgilerine ve cihaz üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemlerin detaylara rahatlıkla ulaşabiliyor.

Intel işlemci

Intel sorunu nasıl düzeltecek?

Güvenlik sorununun x86-64 donanımından kaynaklanması nedeniyle işletim sistemini temelinden değiştirecek bir yazılım güncellemesine ihtiyaç duyuluyor. Sorunun ortaya çıkmasının ardından Windows, Linux gibi işletim sistemleri için yamalar hazırlanmaya başladı, ancak bu yamalar beraberinde çok büyük sorunları da getirebilir.

Intel işlemciler %30 yavaşlayacak!

İşlemcilerdeki sorun için özel olarak hazırlanan yamalar, kernel hafızasının çalışmasını bir bakıma yavaşlatıyor. İlk ölçümler, kullanılan yamaların bilgisayarların işlemci performansını yüzde 30 oranında azaltacağı yönündeydi. Bu da Intel’in birçok modelinin büyük performans sorunları yaşayacağı anlamına geliyor. Elbette bu gibi sorunların ortaya çıkmasıyla Intel’in davalarla karşı karşıya geleceğini de söyleyebiliriz.

Şu an birçok işletim sistemi kendilerine özel yamaları iyileştirmeye çalışırken, Intel de kendi işlemcilerinin bu sorununa bir çözüm bulmaya çalışıyor. Eğer böylesine büyük bir güvenlik açığının bulunması 10 sene kadar sürdüyse, farklı türdeki açıkların bulunmasının çok daha zor olabileceğini söyleyebiliriz.