İletişim Teknolojisinin Gelişimi

İletişim Teknolojisinin Gelişimi

Bireyin sosyalleşebilme adına iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. İnsanoğlu, tek başına yaşamaya uygun bir yaratılışta değildir. Bu sebepledir ki geçmişten günümüze gelene kadar birçok medeniyet, birbiriyle iletişim kurmuştur. İletişim teknolojisinin gelişimi de bu nedenlere dayandırılmıştır. Bu iletişim kurma yolları ise, geçmişten günümüze değişmekle birlikte, bir dönem telefonun icadıyla kendini geliştirmiştir. Bir bireyin, kendi varlığını ve düşüncesini ifade ettiği iletişim, zamanla telefon yoluyla sağlanmaya başlanmıştır. İletişim ihtiyacının telefonla sağlanmaya başladığı dönem ise 1871 yıllarına aittir. Bu dönemde telefonun mucidi Floransalı Antonio Santa Guiseppe olarak bilinse de, kendisi daha çok telefona benzer bir aygıt geliştirmiştir. İlerleyen yıllarda patentini kaybetmesiyle birlikte bu aygıt elinden çıkmıştır. Telefonun gerçek mucidi olarak bilinen kişi ise Alexander Grahambell’dir.

Telefonda Gerçekleşen İlk İletişim

Bireyin, sosyalleşme ihtiyacı gereği iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. Bu sebeple geçmişten günümüze kadar çeşitli iletişim yolları denenmiş bazılarında ise başarısız olunmuştur. Dumanla, ıslıkla, duvarlara kazınan resimlerle sağlanan haberleşme, ilerleyen zamanlarda kendini telefonun icadıyla göstermiştir. Telefonun icadıyla birlikte iletişim yolu zenginleşmiş ve teknolojide hızlı bir gelişim sağlanmıştır. Bu sayede geçmişte iletişim kurmak için sağlanan çabalar gitmiş, yerini tek tuşla görüşme yapabileceğimiz cihazlar almıştır.

Motorola DynaTAC 8000X

Motorola DynaTAC 8000X dünya üzerinde satışa sunulan ilk telefon olarak hafızalara kazınmıştır. Söylentilere göre Motorola DynaTAC 8000X’in tasarım aşaması ise yaklaşık olarak 15 yılı bulmuştu. Cep telefonunun mucidi olarak kabul edilen Martin Cooper, bu modelin geliştirilmesi için çeşitli adımlar atması sonucu başarılı olmuştur. Elde ettiği başarı sonunda Motorola DynaTAC 8000X modeli 1983 yılında 3.995 dolar olarak satışa sunulmuştur. Görünüş itibariyle kaba olan DynaTAC 8000X, 800 gram ağırlığa sahipti. Bu da telefonu ergonomik olmaktan uzak kılıyordu. Kullanıcılarına toplamda 20 dakika kadar kullanım sunan cihaz, bir de 15 cm antene sahipti.

İletişim Teknolojisinin Gelişimi

IBM Simon

İlk telefonun satışa sunulmasının ardından, çeşitli kurumlar tarafından telefon üzerine üretim yoğunlaştı. Bunlardan biri de o zamanların ünlü bilgisayar üreticisi IBM idi. IBM, Motorola’nın üretimleriyle oldukça ses getirdiği dönemde yeni bir cihazla ortaya çıkma planı yapıyordu. Bununla birlikte uzun çalışmalar sonucu yeniliklerle dolu olan cihazını satışa sundu. IBM’nin satışa sunduğu cihaz dünyanın ilk akıllı telefon olma özelliğine sahipti. Dünyanın ilk akıllı telefonunun üretiminde çeşitli sorunlar ile karşılaşıldı. Üretim aşaması tamamlanan IBM Simon’ın piyasaya sürüldükten sonra beklenen ilgiyi almadığı söylendi.

Apple iPhone

Telefon dendiğinde akla gelen ilk öncü firmalardan biri hiç kuşkusuz Apple. Apple tarihin o zamanlarında daha çok bilgisayar üretimi üzerine yoğunlaşmış bir firma idi. Daha sonlarda telefon sektöründeki rekabeti gören Apple da bu rekabet içerisinde dahil oldu. Dahil oluşu ise, ortaya çıkardığı iddialı modeli ile oldu. Apple, çıkarmış olduğu ilk telefon olan iPhone’u 2007 yılında kullanıcılarına sundu. İlk iPhone olarak satışa sunulan telefon yaklaşık olarak 135 gram ağırlığa sahipti. Bununla birlikte kullanıcılarına 5 saatlik bir konuşma süresi vadediyordu. İletişim teknolojisinin gelişimi de bu noktadan sonra çok farklı boyutlara taşınmıştır.

Katlanabilir Telefon: FlexiPai

İlk katlanabilir telefon olma özelliğine sahip olan FlexiPai, Çin merkezli Rouyu Technology tarafından geliştirilmiştir. Telefonun ekranında diğer modellere nazaran katlanabilme özelliğinden kaynaklı plastik madde kullanılmıştır. Bu da ekranı para, anahtar gibi gereçlere karşı daha hassas kılmakta. FlexiPai, 2018 yılında duyurulmasının ardından aynı yılın Aralık ayında da satışa sunulmuştur. Bu modelle birlikte katlanabilir telefon olarak çeşitli modeller üretilmeye başlanmıştır. Bu modelin kullanımının 2021 yılında ise daha çok kullanılması bekleniyor.