Google Play Store

Google Play Store Kullananlar İçin Önemli Uyarı

Android işletim sistemi kullanan kullanıcılar için resmi uygulama mağazası olarak kullanılan Google Play Store uygulama mağazası şok bir haber ile gündeme geldi. Uygulama mağazasında büyük açık bulunduğu ve bu açıklar nedeniyle mağaza içerisinde yer alan uygulamaların sahte yazılımlara zemin hazırladığı belirtiliyor. İşte detaylar.

Android işletim sistemlerinde en çok tercih edilen uygulama mağazası Google Play Store olarak öne çıkmakta. Özellikle resmi uygulama mağazası olması sebebiyle birçok kullanıcının her zaman için ilk tercihi olan uygulama mağazası Google güvencesiyle yayınlandığı içinde oldukça tercih edilmekte. İçerisinde binlerce hatta milyonlarca uygulama ve oyun barındıran mağazanın kullanım oranları da bir hayli fazla. Öyle ki Android işletim sisteminin kullanım oranlarına bakıldığı zaman uygulama mağazasının da ne kadar kullanılabileceği netlik kazanıyor.

Fakat resmi uygulama mağazası olsa da hemen her sistemde olduğu gibi Google Play Store sistemleri üzerinde de belli başlı güvenlik sorunları yaşanmıyor değil. Google bunun için çok sık bir çalışma yapıyor olsa da belli dönemlerde resmi uygulama mağazasında da belli başlı güvenlik haberleri gündeme gelmiyor değil. Geçtiğimiz günlerde de söz konusu uygulama mağazası için yeni bir güvenlik açığı olduğu ortaya çıktı. Geliştiriciler tarafından tespit edilen açığın nasıl sorunlara neden olduğu ise merak konusu. Aslında doğrudan Google Play Store üzerinde olmayan açığın uygulamaların cihaz üzerinde açtıkları port sistemleriyle alakalı olduğunu belirterek detaylarından bahsedelim.

Sorun Binlerce Uygulamayı İlgilendiriyor

Yaşanan sorunda Google Play Store uygulama mağazasında yayınlanan uygulamaların bazılarında güvenlik açığı oluşabildiği belirtildi. Güvenlik açığının oluştuğu bölüm ise uygulamalar için kurulan port kısımları. Uygulamaların kullanıcılara veri sağlama ve kullanıcılardan veri alma gibi işlemler için kullandıkları port bağlantılarında olduğu belirtilen açık nedeniyle uygulama üzerinden kullanıcıların cihazlarına erişim sağlanabildiği belirtiliyor.

Google Play Store

İlk açıklandığında sadece bu aşık nedeniyle uygulama için gönderilen kullanıcı verilerinin güvenliksiz olduğu belirtiliyordu. Şimdi ise Google Play Store port açığının sadece uygulama bilgileri için değil doğrudan cihaza erişim için de sorunlar oluşturduğu ortaya çıktı.

Açık İçin Güncelleme Bekleniyor

Söz konusu açık sayesinde hackerların doğrudan port bağlantısı üzerinden kullanıcıların cihazlarına ulaşabildikleri belirtiliyor. Oldukça ciddi bir sorun olarak gösterilen sorun için henüz Google tarafından bir açıklama gelmiş değil. Fakat Google açıklama yapmamış olsa da Google Play Store için port açıklarını kapatacak bir güncelleme geleceği söyleniyor.

Fakat hemen hatırlatalım Google Play Store port açığında sistemler üzerinde yaşanan bir açık mı yoksa sadece bazı uygulamaların kendi hatalarından kaynaklı olarak oluşan bir açık mı bunu da bilmiyoruz. Bunun içinde yeni bir açıklama ya da iddialara doğrudan Google tarafından bir cevap gelmesi bekleniyor.