Genetiği değiştirilmiş pirinç

Genetiği değiştirilmiş pirinç ile açlığın sonlandırılması hedefleniyor

Bilim insanları CRISPR/Cas9 gen düzenleme teknolojisini kullanarak birçok pirinç türünün daha fazla üretilmesine katkı sağlayabileceklerini, bu şekilde açlığın sonlandırılabileceğini söyledi. Pirincin genetiğinde değişiklikler yapmak üretimi %30 oranında arttırabilir.


Bilim insanları genetiği değiştirilmiş pirinç sayesinde dünyadaki açlığı sonlandırmaya katkı sağlayabileceklerini açıkladı. CRISPR/Cas9 gen düzenleme teknolojisini kullanarak pirincin kuraklığa ve aşırı tuza karşı koyma özelliğini bir miktar etkisizleştiren bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bitkilerle yaptıkları testlerde %25 ve %31 oranında daha fazla pirinç elde etti.

Gen düzenleme teknolojisiyle bitkinin uzun yıllar boyunca geliştirdiği bazı koruma özellikleri etkisizleştirilmiş ve daha fazla üretim yapmasını mümkün kılınmış. Elbette bu tekniğin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünen kişiler de mevcut, ancak uygun koşulların sağlandığı büyük tarım arazilerinde bitkilerin daha fazla üretim yapması kendilerini susuzluğa karşı korumalarından çok daha önemli.

Önceki senelerde de bu gen düzenleme teknolojisi sayesinde pirinç üretiminin arttırıldığı biliniyor, fakat bu çalışmalarda arpa benzeri tahıllardan alınan genler kullanılmıştı.

Bilim insanları gen düzenlemesiyle daha fazla pirincin üretilebileceğini kanıtladı, ancak bu teknolojinin birçok insanı besleyecek tarım ürünlerinde kullanılmasından önce testlerin gerçekleştirilmesi, uzun vadedeki etkilerinin detaylı olarak araştırılması gerekiyor. Maalesef birçok insanın bu teknoloji hakkında olumsuz fikirlere sahip olması da gen düzenlemesinin ilerlemesini olumsuz etkiliyor.

Kaynak