636501502637522220 MJS bloodmoon moon 2025 De Sisti sisti 1

Gelecek 150 sene görülemeyecek doğa olayı, bu ay sonu gerçekleşecek

Ocak ayının son gününde, yani 31 Ocak tarihinde dünyanın büyük bir bölümünden gözlemlenebilecek Ay tutulması yaşanacak. Bu ender astronomi olayı, 150 sene içerisinde Mavi Ay olduğu sırada yaşanan tek Ay tutulması olarak tarihe geçecek.

Yeni yıla girdiğimiz ilk günde gökyüzünü Kurt Süper Ay’ı aydınlattı ve bu Süper Ay, Ocak ayı içerisinde gerçekleşecek olan tek dolunay değil. Ayın son gününde, yani takvimler 31 Ocak tarihini gösterdiğinde dolunay gökyüzünde bir kez daha yükselecek ve Mavi Ay olarak adlandırılan (aynı ay içerisinde iki kere dolunayın yaşanması) olayı meydana getirecek. Ancak bu Mavi Ay, Ay tutulmasının yaşanacağı güne denk geldiği için son derece özel olacak.

Ay tutulması dünyanın farklı bölgelerinden birkaç ay aralıklarla gözlemlenebiliyor, fakat Mavi Ay olduğu sırada Ay tutulmasının yaşanması hayatta yalnızca bir kez görülebilecek bir olay. Bilim insanları bu iki astronomi olayının 150 sene içerisinde bir kez daha aynı tarihte yaşanmayacağını açıkladı.

Ay tutulması

Ay tutulması Türkiye’den gözlemlenebilecek

Bu eşsiz doğa olayı az da olsa ülkemizden gözlemlenebilecek. Doğu illeri, İstanbul ve İzmir gibi batıda kalan illere kıyasla tutulmayı daha uzun süre izleme şansına sahip olacak. Tutulma, yalnızca Ay yükseldiği sırada gözlemlenebilecek ve maalesef tam tutulma anına ülkemizden tanıklık edilemeyecek.