Facebook’un Yeni Kripto Para Birimi Libra

Facebook’un Yeni Kripto Para Birimi Libra

Sosyal medyanın ileri gelem platformlarından biri olan Facebook, yeni kripto para birimi olan Libra’yı piyasaya sundu. Peki, libra nedir? Facebook’un yeni kripto para birimi libra güvenli midir? Nasıl kullanılır? Güvenli mi? Yazımızın devamında konuya ilişkin bilgileri alabilirsiniz.

2020 yılında bir kripto para birimini piyasaya süreceğini açıklayan Facebook, bu söylemini gerçekleştiriyor. Bu konuya ilişkin açıklamasında Facebook, şu sözlere yer verdi:

“Dünyanın pek çok yerindeki insan finansal hizmetlere erişim sağlayamıyor. Dünyada yetişkinlerin neredeyse yarısının banka hesabı bulunmamakta. Gelişen ülkelerde ve kadınlar arasında bu oran daha da kötü durumda. Gelişen piyasadaki küçük işletmelerin yaklaşık %70’inin krediye erişimi yok.”

Libra Nedir?

Libra, Facebook tarafından sunulan blockhain tabanlı bir ödeme sistemidir. Bu sistemde de Bitcoin gibi blockhain teknolojisini kullanmaktadır. Blockhain teknolojisini kullanan libra, sosyal medya aracılığı ile yapılan harcamaları konu almaktadır. Bununla birlikte diğer sosyal medya platformlarıyla birlikte, kripto para dünyasına yeni bir boyut kazandıracağı düşünülüyor. Facebook, yaptığı araştırmalara göre yaşlı nüfusun çoğunlukla bir banka hesabının olmadığını öne sürüyor. Bu konuda yaşlıların sosyal ağ üzerinden sanal cüzdan kullanarak bu boşluğu Calibra ile doldurabileceğini söylüyor. Bu vasıtayla yaşlı bireyler de yeni sisteme entegre olabilecekler.

Facebook’un Yeni Kripto Para Birimi Libra

Libra Güvenli mi?

Hiç kuşkusuz libra ödeme sistemi açıklandıktan sonra akla gelen ilk sorulardan biri güvenilir olup olmadığıdır. Bireyler devlet denetiminin olmadığı bir sistemde yer alan para birimine kuşku ile yaklaşmaktadır. Facebook bu endişelere karşın belirli açıklamalarda bulundu. Yapmış olduğu bu açıklamalarda banka ve kredi kartlarının kullanmış olduğu dolandırıcılığı engelleyen sistemleri kullanacağını açıkladı. Bu sisteme göre hesap bilgileri kullanıcının izni olmadan hiçbir üçüncü kişi ile paylaşılmayacak.

Libra Nasıl Kullanılır?

Facebook’un yeni kripto para birimi libra, Facebook Calibra adındaki sanal cüzdan üzerinden kullanılmaktadır. Her dijital parada olduğu gibi libra da sanal cüzdan üzerinden kullanıma sunulacaktır. Yapılan açıklamalara göre Calibra, kişilerin hesap bilgilerini herhangi bir izin olmadan Facebook dahil üçüncü bir kişi ile paylaşmayacaktır. Libra’nın öne çıkan diğer bir özelliği ise; akıllı telefon ile sosyal medyada dahi dolaşırken kullanılabiliyor olmasıdır.