Elektronik cihazlar aşırı ısınma

Elektronik cihazların aşırı ısınma problemine ‘virüsler’ çözüm sunacak

Akıllı telefonlardan bilgisayarlara kadar birçok elektronik cihazın aşırı ısınma problemi mevcut. Bilim insanları elektronik cihazların verimliliğini büyük oranda düşüren bu sorunu canlı virüsleri kullanarak ortadan kaldırmayı düşünüyor. Keşfedilen yöntemin detayları haberimizde.

Sıcaktan kavrulacağımız yaz günlerinin de bir adım uzakta olduğu şu dönemlerde elektronik cihazların aşırı ısınma problemleri yeniden baş göstermeye başladı. Cihazların güç tüketimini arttırırken işlem gücünü büyük oranda azaltan bu ciddi sorun, Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde görevli bilim insanlarına göre virüslerin yardımıyla çözülebilir.

Genellikle cihazlarımızdaki özel bilgileri hedef alan virüslerden değil, çoğunlukla bizi hasta etmeleriyle ünlü olan virüslerden bahsediyorum. Bilim insanları özel bir tür virüs kullanarak yanmayan ince bir madde oluşturmayı başarmış. İnsan açısından zararlı olmayan virüslerden üretilen bu madde, virüslerin ısı iletme becerisi sayesinde işlemci gibi çok ısınan donanımlardan hızlı bir şekilde ısının emilmesini sağlıyor.

Elektronik cihazlar aşırı ısınma

Bu maddenin üretimi, içerisinde virüslerin bulunduğu sıvının buharlaştırılmasıyla gerçekleşiyor. Maddenin başarılı bir şekilde ısı dağılımını gerçekleştirmesinde virüslerin özel bir şekilde konumlandırılmış olmasının da büyük bir payı var.

Maddenin üretimi son derece kolay ve hatta virüslerin bulunduğu sıvıyı buharlaştırma işlemi oda sıcaklığında da hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bilim insanları, gelecek senelerde elektronik cihazlarda virüslerden oluşan maddelerin kullanılabilmesi adına çalışmalarına devam ediyor.