Teknoloji düşkünlerine kötü haber: Ekran önünde fazla vakit geçirmek kalp hastalığına neden oluyor!

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmaya göre ekran başında fazla vakit geçiren kişilerin kalp ve damar hastalıklarından muzdarip olma riski çok daha fazla. Bunun asıl sebebi ise kişilerin sürekli oturuyor olması.


Teknolojinin gelişmesiyle neredeyse yaptığımız her şey için bir ekran kullanır olduk. Akıllı telefon, televizyon, bilgisayar, tablet derken ekranların bu kadar yaygınlaşması birçok kişi için bir ekran başından kalkarak diğerinin başına geçme şeklinde ilerleyen bir hayat düzeni oluşturdu. Böyle bir hayatın ne gibi faydaları ve zararları olduğu tartışılabilir bir konu, ancak bilim insanlarına göre ekranlara bu kadar düşkün olmak sağlığımız açısından kesinlikle zararlı.

Glasgow Üniversitesi’nden bir ekip, ekran başında geçen sürenin artmasıyla kalp ve damar (kardiovasküler) hastalıkları riskinin de arttığını kanıtladı. Yapılan araştırmalar, zamanının büyük bir bölümünü ekran başında geçiren kişilerin fiziksel etkinliklere katılım yapmadığını, kas gücünün düşük olduğunu ortaya koydu.

390.089 kişiye ait sağlık verilerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilen çalışmada, fit olmayan bireylerin ve düşük kavrama gücüne sahip olan kişilerin kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip olma riskinin (normal bir kişiye kıyasla) neredeyse iki kat daha fazla olduğunu bulundu. Öte yandan fit olan ve kavrama gücü yüksek olan kişilerin ekran başında fazla zaman geçirmesine rağmen birçok olumsuz etkiden korunabildiği de gözlemlendi.

Çalışma, birçok kişi tarafından bilinen olumsuz etkenlerin kardiyovasküler hastalık riskini ne derecede arttırabildiğini göstermesi açısından oldukça faydalı.

Kaynak