İlk bilgisayarlardan günümüze
İlk bilgisayarlardan günümüze

Dünyanın ilk bilgisayarı hakkında bilgi

Dünyanın ilk elektrikle birlikte çalışan bilgisayarı ENIAC hakkında okuyucular tarafından bilinmesi gereken pek çok bilgi bulunuyor.

Bilgisayarlar, insan hayatını kolaylaştıran en önemli donanımlar olarak yer alıyor. Geçmişten günümüze gelişmekte olan bu sistemler, günümüzde ceplerimize kadar girmiş durumda. Eski bilgisayarlar o kadar büyüktü ki bir evin dairesi kadar boyutlara ulaşabiliyordu. Günümüzde bir cep telefonunun yapabileceği işlem, eski devasa bilgisayarlardan kat kat daha fazla olmaktadır.

Dünyanın ilk bilgisayarı

Dünyanın ilk elektrik ile çalışan bilgisayarı olan ENIAC, ABD’li bilim insanları tarafından inşa edildi. 167 metrekare alana sığan bu bilgisayar 30 ton ağırlığındaydı. Hem elektrik ile çalışan ilk bilgisayar hem de elektronik veri işleme kapasitesine kavuşan ilk bilgisayar olma özelliğini taşıyan ENIAC, II. Dünya Savaşı için hazırlanmıştı.

1939 yılı sonrası, II. Dünya Savaşı’nın patlak verdiği o yıllar. 1941 yılına gelindiğinde ABD, gizli olarak bu bilgisayarın geliştirilmesi için bilgi gönderdi. Bu bilgisayarın geliştirilmesindeki amaç savaş sırasında isabetli atışların yapılabilmesiydi.

Depolama birimleri nelerdir
Depolama birimleri nelerdir?

ENIAC adlı bilgisayarın üretilmesindeki diğer bir neden ise matematiksel hesaplamaların hız kazanmasıydı. Bu bilgisayar sayesinde mühendisler daha hızlı hesap yapabilecek, kısa sürede birçok sorunu çözebilecekti. Günler süren işlemi saniyelere kadar düşüren bilgisayarlar, hayatımızın dönüm noktasını oluşturdu.

1947 yılına kadar geliştirilen bu bilgisayar, savaşın sona ermesi ile basına tanıtıldı ve savaş sonrası farklı alanlarda kullanılmaya başlandı. ENIAC’ın kullanıldığı alanlar arasında hava tahmini, atom enerjisini hesaplama, kozmik ışın çalışmaları, endüstriyel işlemlerin yapılması gibi alanlar yer alıyor. Şu anda ABD’de bir müzede sergilenen ilk elektronik bilgisayar, hayranlarını bekliyor.

ENIAC’ın özelliklerinden bahsetmek gerekirse bu sistem matematiksel işlemler yapabiliyordu. Yalnızca toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi 4 işlem değil aynı zamanda kare kök alma, bir sayının görüntüsünü alma gibi işlemlerde de başarılıydı.

ENIAC’ın o zamana göre sistem gücüne bir örnek vermek gerekirse o yıllarda 60 saniye yol alan bir topun rotasının hesaplanması için 20 saatlik bir çalışma gerekiyordu. Bu bilgisayar sayesinde bu süre 15 saniyeye kadar inmiş oldu.

1955 yılına kadar hizmet veren ENIAC, 6 kadın operatör tarafından programlanıyordu. Programlama yöntemi ise fişler ve düğmelerin kullanılmasıydı. ENIAC sonrasında EDVAC ve ORDVAC bilgisayarları görevine başladı.