ROC 1

Dünyanın En Büyük Uçağı ABD’deki İlk Deneme Uçuşunu Tamamladı

Stratolaunch şirketinden çıkan “ROC” ilk deneme uçuşuna başladı. Büyük uçağın ilk deneme uçuşu iki buçuk saat sürdü, ardından sorunsuz bir şekilde indirildi. Uçağın türü gelecekte uzay roket fırlatmalarına alternatif sunacak.

Dünyanın en büyük uçağı ABD’deki ilk deneme uçuşunu tamamladı. Stratolaunch Systems, uzay gemisi tarafından geliştirilen ve 117 metrelik kanat açıklığına sahip olan ve Airbus A380’den önemli ölçüde daha geniş olan Stratolaunch’ın Cumartesi günü Kaliforniya’daki Mojave Çölü’nde çıktığını açıkladı. İki buçuk saatlik bir uçuşta, uçak saatte 304 kilometre hıza ve 5182 metre yüksekliğe ulaştı.

ROC

117 Metre Kanat Açıklığı

Proje, Ekim ayında ölen Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen tarafından başlatıldı. Makine Stratolaunch Systems Cooperations adına inşa edildi. Uçak iki gövdeden oluşuyor, altı motoru ve 117 metre kanat açıklığı var.

İlk deneme uçuşu sırasında, Arap masal dünyasından büyük bir kuşun adını taşıyan “Roc”, 5.000 metrelik bir uçuş yüksekliğine ve saatte 300 kilometrelik bir hıza ulaştı – Stratolaunch patronu Jean Floyd’un iniş sonrası tweetlediği “fantastik” bir sonuç tweetini paylaştı.

“Roc” Roket Taşımalı

Gelecek için planlanan, bu uçaklara üç taneye kadar fırlatıcının takılması. Daha sonra, uzaya 10.000 metreden fazla irtifalardan başlayabilecek. Stratolaunch’a göre, bu, yerden başlamasından çok daha ucuz ve hava şartlarından bağımsız olacaktır.