Mjk4NTE1Ng 1

Dronelar “hastalıksız” sivrisinekleri yaymakta kullanılacak

Sivrisinekler tarafından taşınan hastalıkları önleyebilmek adına hastalık taşımayan erkek sivrisinekleri doğaya salacak bilim insanları, bu iş için droneları kullanmayı planlıyorlar.

Belki daha önce duymamışsınızdır ancak her yıl yaklaşık 1 milyon insan sivrisineklerden dolayı yaşama veda ediyor. Minik, sinir bozucu ve zararsız görünüşlü bu canlılar yalnızca kaşıntıya neden olan izler bırakmıyor, aynı zamanda taşıdıkları tüm hastalıkları da kan emdiği insanlara bulaştırıyorlar. Bundan ötürü sivrisineklerin sayısını kontrol altına almak isteyen ve hastalık taşımayan sivrisineklerin sayısının artmasını sağlamaya çalışan bilim insanları, çareyi drone kullanmakta buldu.

Bilim insanları, laboratuvar ortamında birçok erkek sivrisineği taşıdığı hastalıklardan arındırdı. Şimdi yapılması gereken tek şey bu böcekleri doğal yaşam alanlarına salmak ve hastalığın bulaşmasından asıl sorumlu olan dişi sivrisineklerle çiftleşmelerini sağlamak. Böylece yeni doğacak sivrisineklerde hastalık bulunmayacak. Ancak bu planın tek bir aşamasında problem vardı: Sivrisinekleri doğal yaşam ortamlarına salmak.

mosquito biting hand feature

Ortak bir alana kapatılamayacak kadar hareketli ve teker teker bırakılamayacak kadar düzensiz olan bu böcekleri taşıma görevi dronelara verildi. Sivrisinekleri 4 ile 8 derece arasındaki sıcaklıklarda tutarak sürekli uyumalarını sağlayacak dronelar, taşıdıkları özel platform sayesinde böcekleri tek tek bırakabilecekler. Bilim insanları bu görevde droneların başarılı olacağından eminler, ancak bırakılan sivrisineklerin yere inmeden önce uykudan uyanmasını da istiyorlar. Şu anda bunu sağlayabilmek adına bazı çalışmalar yapılıyor ve yakın zamanda droneların görevinin başlaması bekleniyor.