Depolama birimleri
Depolama birimleri

Depolama birimleri nelerdir?

Günümüzde pek çok depolama birimi bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar insanlar çeşitli depolama birimlerinden faydalandı. Zaman geçtikçe pek çok şeyin değiştiği gibi depolama birimleri de değişerek yerini yenileri aldı. Örnek vermek gerekirse 2000’li yıllarda IDE HDD kullanımı yaygın iken sonraları SATA HDD kullanımı yaygınlaştı. Günümüzde ise NVME SSD kullanımı artsa da halen SATA SSD ve SATA HDD kullanımı da bulunuyor.

Depolama birimleri hakkında bilgi

Depolama birimleri denince akla sandık da gelir. Sandık da bir depolama birimi olarak yer almaktadır fakat bu konuda elektronik ortamda kullanılan depolama birimlerinden bahsedeceğiz. Delikli kartlar en eski elektronik depolama birimleri arasında yer alıyor. Kendisi elektronik olmasa da elektronik ortamlarda kullanılmış bir birim olmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzerine üzerine açılan delikler ile kodlanıyor. 19. yüzyılda dokuma tezgahlarında kullanıma açılan delikli kartlar, 20. yüzyılda hesap makineleri ve bilgisayarlarda kullanıldı.

Plak, 1800’lü yıllardan beri kullanılan ve günümüzde halen nostalji amaçlı tercih edilen bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Plak, üzerine ses verisinin kaydedildiği ve bir gramofon ile sesin daha yüksek seviyelere ulaşılarak çalındığı bir alet. Öyle ki bazı maddeler yardımıyla gramofon olmadan plak üzerindeki sesi çıkarmak mümkün olmaktadır.

Depolama birimleri nelerdir
Depolama birimleri nelerdir?

CD ve DVD, günümüzde halen kullanılsa da yerini USB belleklere bırakmış bir teknolojidir. CD 1 GB’ın altında depolama alanı sunarken DVD GB’larca veriyi saklayabilecek kapasitededir. Günümüzde Blu-Ray Disc gibi daha güçlü diskler bulunmaktadır. Bu diskler 100 GB’a kadar veri tutabiliyor.

Kasetler geçmişte çok kullanılan depolama birimleri arasında yer almaktadır. Özellikle müzik dinlemek için kullanılan kasetler video izleme ve veri depolama amaçlı da tercih sebebiydi. 70 ve 80’li yıllarda Türkiye’de popüler olan kasetler günümüzde nostalji tutkunlarının yeri olmaktadır.

HDD ve SSD ise bilgisayarlarda kullanılan bir depolama birimidir. HDD, daha eski bir tarihe sahip olsa da halen geliştiriliyor. SSD günümüzde en hızlı depolama birimi alanı sunan teknoloji olmaktadır. HDD, IDE ve SATA portunu kullanırken SSD hem SATA hem de NVME sistemini kullanmaktadır. Günümüzde SSD tercih ediliyor.