2021 Yılında Teknolojiyi Ne Gibi Değişiklikler Bekliyor?

Delikli kart nedir? Nasıl kullanılmaya başlandı?

İlk bilgisayarlarda kullanılsa da aslında daha eski bir tarihi olan delikli kart hakkında bilinmesi gereken çok şey bulunuyor.

Teknoloji, gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Geçmişten günümüze meydana gelen birçok dönüm noktası teknolojinin daha da gelişmesini sağladı. Örneğin yazının bulunması iletişimi kolaylaştırırken tekerleğin icadı ulaşımı hızlandırdı. Paranın bulunması uluslararası ticareti güçlendirirken bilgisayarın icat edilmesi matematiksel hesaplamaları kolaylaştırdı.

Teknolojide önemli bir yeri bulunan delikli kartlar da sanayi devrimi sonrasında elektronik olmayan ortamlarda dahi kullanılan bir karttı. Bu konuda delikli kartlardan bahsedeceğiz.

Delikli kart ve gelişim tarihi

Delikli kartlar, üzerinde belirli delikler bulunan ve buna göre çalışan bir disk olarak adlandırılabilir. Günümüz disklerinin ilkel hali olarak da düşünülebilir. Makineler, bu kartları üzerindeki delikler sayesinde okuyarak ne olduğunu anlıyordu. Örneğin 1 sayfa yazı yazmak için 65 ile 100 arasında bir kart ihtiyacı bulunuyordu.

RAM nedir
RAM nedir

Günümüzde kullanılmayan bu kartlar yerini elektronik depolama birimlerine bıraktı. O zamanlarda dokuma tezgahları, hesap makineleri ve bilgisayarlar da kullanılıyordu. Delikli kartların kullanım alanları ise genel olarak matematiksel hesap yapma ve denetim idi. Yani günümüzdeki gibi oyun oynamak, yazı yazmak, video izlemek şeklinde çok detaylı işlemler yapılmıyordu.

Delikli kartların üzerine veri yazılması için kart deliciler kullanılıyordu. Kart delicisinin amacı, belirlenen veriyi kart üzerine yazmak idi. Klavye benzeri bir donanımı bulunan bu makinenin üzerine kart delici yerleştirilir. Sonrasında basılan tuşlara göre kart delinirdi. Bunu normal yazı klavyesi ile karıştırmamak gerekiyor. Bu daha çok kartı delmek için kullanılan bir klavye.

Delikli kartların tarihi 1700’lü yıllara kadar gidiyor. O zamanlar henüz elektronik ortamda kullanılmayan delikli kartlar, endüstri devriminin ortaya çıkması ile birlikte dokuma tezgahlarında kullanılmaya başlandı. Delikli kartlara bilgi işlemek ise 1890’lı yıllara dayanıyor. O yıllarda ABD’nin nüfus sayımı bürosu bu konuda ilk adımı atmış oldu. Nüfusun değerlendirilmesi için kullanılan delikli kartlar, ABD için büyük hem zaman hem de ekonomik tasarruf sağladı.