CRISP-CAS9
CRISP-CAS9

CRISP-CAS9 ile gelecek nesiller özelleştirilebilecek

Bilim, insanlığın gün geçtikçe daha da geliştirdiği bir teknoloji olarak karşısına çıkıyor. Pek çok konuda ilerleme kaydeden insanlık, bu konuda üstün başarıları ile önemli gelişmelere adım atıyor. Bu gelişmelerden birisi de geleceği değiştirecek olan CRISP-CAS9 teknolojisi olmakta.

CRISP-CAS9 ile ilgili bilinmesi gereken birçok detay bulunuyor. Gelecek nesilleri değiştirecek olan bu teknoloji, günümüzde halen geliştirilmeye devam ediyor.

CRISP-CAS9 ile gelecek nesiller daha farklı olacak

CRISP-CAS9, genetik yapıda değişikliği mümkün kılan bir sistem. Bu sistem sayesinde DNA yapısında bir değişiklik yapılarak özelleştirilebilir bir DNA yapısı oluşturulmaya çalışılmakta. Bu konunun daha iyi anlaşılması için şöyle bir örnek verelim. Bir programcı olduğunuzu düşünelim. Bir yazılım kodladınız ve bu yazılım kodlara göre uyumlu bir şekilde çalışıyor. Bir yerde bir hata buldunuz veya bu alanda beğenmediğiniz bir nokta bulunuyor. Hemen kodları düzenleyerek bu alanı güncelliyorsunuz. Genetik yapıyı değiştiren CRISP-CAS9 sistemi de aynı buna benziyor.

CRISP-CAS9 ile gelecek nesiller özelleştirilebilecek
CRISP-CAS9 ile gelecek nesiller özelleştirilebilecek

Bu sistem öncelikle hastalar ve genetik sorunları olanlar için kullanılacak. Genetik olarak pek çok hastalığa maruz kalan veya bazı yeteneklerini kullanamayan insanlar, bu yöntem ile birlikte normal bir insan gibi olabilecek hatta tecrübeli bir insana dönüşebilecek. DNA yapısının değiştirilebilmesi bu konuda oldukça önemli bir durum.

CRISP-CAS9 yöntemi ile birlikte normal bir insanın genetiğinin değiştirilmesinin yanı sıra henüz doğmamış bir bebeği de kontrol altına almak mümkün olacak. İnsan henüz doğmamış olsa dahi ebeveynler bu sistem sayesinde çocuğunun özelliklerini öğrenebilecek, isterse bu özelliklerde değişiklik yapabilecek. Bunun yanı sıra eğer ki bir sorun var ise bu sorun kolaylıkla çözülebilecek.

Henüz çalışmaların devam ettiği bu alan bu kadar güzel özellikleri vaat ediyor olsa da henüz bu teknoloji için erken gibi görünüyor. Gelecekte birçok insan için önemli bir teknoloji olacak olan CRISP-CAS9, sağlıkta önemli bir yer edinerek insanların pek çok sorununu tarihe karıştıracak. Bununla birlikte genlerin güçlendirilmesiyle hasta olmak dahi son bulabilir.