MW ED478 bitcoi 20160117192142 ZH 1

BitCoin İnsanlık İçin Bir Dönüm Noktası Olabilir! Yada Olmayabilir!

Kripto Ödeme Sistemi Olan BitCoin İnsanlık tarihinin bir dönüm noktası olabilir! Yada Olmayabilir!

2008 yılında ortaya çıkan bu sistem bir kaç yıl önce 100 Dolar seviyesinde iken şu sıralar bir BitCoin fiyatı 16.000 Dolar seviyesinde.
Kişiden Kişiye Ödeme Sistemi (Peer to Peer) geçmişte de karşımıza çıkmıştı; ve çıktığı sektörlerde bir çok şeyi değiştirmişti. örn 1999’da Napster (Müzik Paylaşım Sistemi) ortaya çıkmıştı. Şu anda ki müzik sektörünü Spotify, Youtube …vs düşündüğümüzde geldiği noktayı daha iyi anlayabiliriz.

P2P demek merkezi olmayan dağıtık bir ağ yapısı demek olduğundan; Bitcoin‘de Para konusunda bir merkezi ve aracıları ortadan kaldırması dolayısı ile önem taşıyor.

Son zamanlarda Bitcoin için çıkan bazı yorumlar ise şu şekilde.

İngiltere‘nin Finansal Hizmetler İdaresi olan FSA’nın Genel Müdürü Andrew Bailey ” Bitcoin’e yatırım yapanlara yüm paranızı kaybetmeye hazır olun” dedi.

Bitcoin “dijital altın” olarak da adlandırılıyor. Bunun sebebi miktarının az olması denebilir. Şu ana kadar 16 Milyon Bitcoin üretilmiş durumda; yeni bitcoin lerin üretilmesi ise giderek zorlaşmakta; Projeksiyonlara göre sonuncu bitcoin 2140 Yılında üretilecek ve toplam adet 21 Milyon ile son bulacak. Bu yüzden üretimi oldukça zorlaştığından Dijital altın olarak adlandırılıyor.

Kripto Para birimlerinin kullandığı zinzir’e ise “blockchain” deniyor. Kısaca yapılan her işlemin dijital defterlere yazılması ile gerçekleşiyor. Şu ana kadar yapılan işlemlerin toplamı yaklaşık 145 GB lık bir data ve bu data herkese açık durumda. Bazı yatırımcı, ekonomist ve devlet insanları, Bitcoin ve arkasında yatan bu “blockchain” teknolojisini savunurken bazıları ise sert bir şekilde eleştiriyor.

BBC‘nin Newsnight programına konuşan Bailey de, ne merkez bankalarının ne de hükümetlerin bu ‘para biriminin’ arkasında olduğunu, bundan dolayı Bitcoin‘e yatırımın güvenli olmadığını belirtti.

Andrew Bailey, ise Bitcoin satın almanın kumar oynamaya benzediğini ve aynı riski taşıdığını belirtti: “Bu bir para birimi değil. Aslında bu, Bitcoin formu içinde regüle edilmiyor. Fiyatlandırma anlamında çok oynak bir emtia. Geçen yıl ne yaşandığına bakarak sizi uyarmak isterim. Eğer Bitcoin‘e yatırım yapmak isterseniz tüm paranızı kaybetmeye hazır olun. Bu benim en ciddi uyarımdır.”

Bitcoin Deneysel Dijital Değer Deposu olmasından dolayı, yani Deneysel olmasından dolayı almadan önce bir kez daha düşünmek gerek!