Artık 7-24 EFT yapmak mümkün
Artık 7-24 EFT yapmak mümkün

Artık 7/24 EFT yapmak mümkün olacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan bir açıklamaya göre yeni geliştirilen FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sistemi ile yalnızca mesai saatleri içerisinde EFT gönderim işlemi tarihe karışıyor. Yeni sistem ile birlikte her zaman EFT gönderimi mümkün hale gelecek.

Kullanıcılar 7/24 EFT gönderebilecek

Şu an kullanılan sisteme göre kullanıcılar bir banka hesabına EFT ile para gönderdiğinde mesai saatlerinde gönderim işlemi birkaç dakikayı bulabiliyor veya mesai saatleri dışında ise gönderim gecikebiliyordu. İşlem her ne kadar otomatik olsa da sistem bu şekilde işliyordu.

TCMB tarafından geliştirilen yeni sistem FAST sayesinde artık kullanıcılar 7 gün 24 saat, kısacası her zaman para aktarımı yapabilecek. Bankalar arası para gönderiminde yeni bir dönemi başlatacak olan bu sistem birçok özellik de sağlıyor.

Artık 7-24 EFT yapmak mümkün olacak
Artık 7-24 EFT yapmak mümkün olacak

FAST ile birlikte kullanıcılar günün her saatinde para gönderebilecek. Para gönderme işlemi sonucunda gerçekleşen işlem ile ilgili bir bilgi alacak. Ödemeler eski sisteme göre daha hızlı olacak, yani saniyeler içerisinde gerçekleşecek. Bunun yanı sıra sistemin sağladığı en büyük yeniliklerden birisi de IBAN gereksiniminin kalmaması oldu. Bu sistem ile birlikte e-posta, telefon numarası veya kimlik numarası ile birlikte para aktarımı mümkün olacak.

TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre yeni sistem bankacılık faaliyetlerinde yeni bir soluk kazandıracak. Eskisinden daha hızlı olacak hizmetler, banka kullanıcılarının işlerini de kolaylaştıracak. 18 Aralık 2020 tarihinde pilot olarak başlayacak uygulama, kademeli bir şekilde vatandaşlara açılmaya başlayacak.

Bankacılık ve finansta yeni bir dönemi başlatacak olan FAST sistemi kullanıcılara birçok avantaj sağlayacak. Bu avantajlardan birisi artık kullanıcıların herhangi bir zamanda para aktarımı yapabilmesi olacak. Sistemin bir diğer avantajı ise para aktarımının eskisi gibi uzun sürede aktarılması yerine saniyeler içerisinde yeni hesaba geçmesi olacak. Bunun yanı sıra sistemin kullanıcılara sunduğu bir diğer fayda uzun numaralı IBAN vermenin ortadan kalkması oluyor. Yeni sistem ile birlikte artık telefon numarası, e-posta veya kimlik numarası ile para aktarımı yapılabilecek.