phone Models

Apple, Yavaşlatma Meselesinden 50 Dolar İndirim İle Kurtaramayacak!

Bataryaları eskiyen İphone modellerinin yazılım ile işlemcilerinin yavaşlattığını kabul eden Apple, gerekçe olarak İphone 7 öncesinde kalan modellerde, kapanmalara karşı önlem olarak bu işlemin yapıldığını kabul ederek, kullanıcılarından özür diledi ve pil değişiminde 50 Dolar indirim sağlayacağını açıkladı. Ancak açılmaya başlayan davalardan Apple, ucuz kurtulamayacağa benziyor.

Apple‘ın yapmış olduğu açıklama tüm dünyada yankı uyandırırken, yurt dışında yaşayan bazı kullanıcılar, satış sözleşmesi içinde bu bilginin olmaması ve Apple‘ın cihazlarına izinsiz müdahale ettiği gerekçesi ile 4 Trilyon Türk Lirası seviyesinde dava açtı.

Gelişmenin ardından, Yılbaşı tatilinin hemen sonrasında Türkiye‘den de dava açılacak. Konu ile ilgili olarak Tüketici Başvuru Merkezi Hukuk Komisyonu Üyesi Ersin Kula ve Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu hukuki süreci başlatacaklarını açıkladılar.

Ancak Türkiye’de ki süreç ABD ile aynı değil!

Türkiye’deki yüksek miktar ile tazminat açılamayacağını açıklayan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ” Türkiye’deki hukuki süreç ABD’deki gibi işlemiyor. Bizde bu miktarlarda bir dava açılamaz. En fazla ürün iadesi olarak bir dava açılabilir. Bizde bu konu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yılbaşından hemen sonra ilk davamızı açacağız” dedi.

Ersin Kula ise “Tazminat alınamayabilir ancak ürün iadesi talebinde bulunulabilir. Tazminat kültürü ne yazık ki bizde aynı değil. ABD’de bir kişinin Apple dava açması ile Türkiye’deki bir kişinin Apple dava açması aynı oranda sonuç vermiyor. Biz Apple konusu ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Yılbaşından sonra hem Rekabet Kurumu’na hem de mahkemelere ilk şikayetimizi yapacağız. Konu ile ilgili tüm yazılarımızı yazdık, hazır.” dedi.

Ülkemizde ki Apple kullanıcılarının tazminat talebinde bulunamayacağını sadece ürün iadesi talebi ve az miktarlı bir para talebi ile dava açabileceğini belirtiliyor.