Android reklam virüsü

Binlerce Android telefonun virüslü olarak satıldığı ortaya çıktı

Google tarafından onaylanmamış birçok Android modelinin firmware düzeyinde virüse sahip olduğu ortaya çıktı. Virüs, önceden yüklenmiş uygulamalarla işletim sistemine sızıyor ve cihazın kullanımını birçok yönden olumsuz şekilde etkiliyor.


ZTE, Archos ve myPhone gibi Google tarafından onaylanmamış üreticilerin Android modellerinde virüs bulundu. Firmware düzeyinde olan ve önceden yüklenen uygulamalarla akıllı telefonlara giriş yapan virüs, cihaz üzerinden herhangi bir işlem yapıldığı sırada kullanıcıların reklamlar (pop-up) görmesine veya en basit işlemlerde bile sistemin hata vermesine neden oluyor.

Android reklam virüsü

Avast Thread Labs tarafından ortaya çıkarılan virüsün Google, Facebook ve Baidu reklam yapısını kullandığı biliniyor. Virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında Rusya, İtalya, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa bulunuyor. Maalesef salt okunur firmware düzeyinde bulunmasından ötürü bu virüsün silinmesi hiç kolay değil.

Avast, bazı kullanıcıların Google tarafından geliştirilmiş Play Protect ile virüsten kurtulabileceğini paylaştı. Play Protect’ten faydalanamayan kullanıcılara ise kendileri tarafından geliştirilen mobil antivirüs uygulamasını tavsiye etti.