Alexa Away mode

Alexa, gizlice evdeki konuşmaları kaydetti ve kayıtlı numaraya gönderdi

Amazon Alexa kullanan bir çift, akıllı ev sisteminin evdeki konuşmaları habersiz bir şekilde kaydettiğini ve listede kayıtlı olan bir numaraya ses dosyası olarak gönderdiğini paylaştı. Amazon, olayın detaylarının paylaşılmasıyla konuyu araştırmaya başladı.


Yalnızca ses komutlarıyla çalışan akıllı cihazların birçok açıdan kullanışlı olduğu söylenebilir, ancak bu cihazların düzgün bir şekilde çalışabilmek adına tüm konuşmalarımızın takibini yaptığını ve bir şeylerin yanlış gitmesi durumunda bunun ciddi sonuçları olabileceğini unutuyoruz. Danielle isimli bir Alexa kullanıcısı ve eşi, evlerinde bulunan akıllı sistemin istenildiği şekilde çalışmaması durumunda neler olabileceğini deneyimledi ve yaşadıklarını paylaştı.

Amazon Alexa

KIRO-TV ile olay hakkında röportaj yapan Danielle, bir gün eşiyle akıllı ev sisteminin söylenenleri dinlediği konusunda şakalaşmasının ardından, evdeki tüm konuşmaların telefon listesinde kayıtlı olan bir kişiye ses dosyası formatında gönderildiğini dile getirdi. Konuşmadan yaklaşık bir saat sonra ses dosyalarının gönderildiği kişiden, Danielle’in eşinin iş arkadaşından “Cihazların fişini çekin!” şeklinde bir mesaj alınca durumun farkına varan aile, olayı anında Amazon‘a bildirdi. Danielle, söylediğine göre eşiyle neredeyse bir saat boyunca evlerine parke yaptırma konusunda konuşmuştu ve neyse ki özel bir bilgi paylaşmamışlardı.

Olayla ilgilenen Amazon yetkilileri, evdeki sıcaklığın, ışıkların ve güvenlik sisteminin kontrolü için kullanılan cihazların kayıtlarını incelediklerinde ses kaydı yapılmasına ve o numarayla paylaşılmasına yönelik bir komutun verilmediğini doğruladı. Gizli hayatın ihlali olarak değerlendirilen olaya nasıl bir hatanın neden olduğu araştırılıyor.

Kaynak