Adobe Flash Player'ın sonu
Adobe Flash Player'ın sonu

Adobe Flash Player’ın sonu göründü

Adobe Flash Player, 2020 yılının sonunda kullanıcılara veda ediyor olacak. Yıllardır süregelen bir tartışma artık son buluyor. Google, daha öncesinde bu yazılımdan kurtulup HTML5 sistemine geçmişti. Şimdi de Adobe bu uygulamanın fişini çekme kararı aldı.

Adobe Flash Player için yolun sonu

Geçtiğimiz yıllarda Google Chrome, Adobe Flash Player’ı bırakarak HTML5 sistemine geçiş yapmıştı. Örneğin YouTube’da HTML5 yazılımına geçiş yapan Google, Chrome’da da Flash’ı arka plana atmıştı. Bunun yanı sıra Microsoft da bu konuda bir adım atıyor. Ayrıca Adobe yaşanan bu durumdan ötürü uygulamayı sonlandırma kararı aldı.

Adobe Flash Player'ın sonu göründü
Adobe Flash Player’ın sonu göründü

Performans sorunları ve güvenlik açıkları sebebiyle uygulamanın sonlanacağını belirten Adobe, 31 Aralık 2020 itibariyle uygulamadan tamamen kurtulacak ve uygulama daha güncelleme almayacak. Bununla birlikte artık Google Chrome kullanan kullanıcılar da Adobe Flash Player’ı kullanamayacak. Çünkü tamamen kaldırılmış olacak. Ayarlardan dahi bu seçeneğe erişim mümkün olmayacak.

Eğer ki Adobe Flash Player neslini yaşadıysanız ve o nesilden geliyorsanız şimdiden Flash oyunlarını arşivlemenin tam vakti. En sevdiğiniz Flash oyunları indirmek hem oyun oynamak için hem de eski günleri hatırlamak için güzel bir tercih olacaktır. Oyunlar her ne kadar internet üzerinde oynanmasa da kullanıcılar bilgisayarda Adobe Flash Player yardımı ile bu oyunları oynamaya devam edebilir.

Bunun yanı sıra Internet Archive de Flash kütüphanesine bu oyunları eklemeye başladı. Flash oyunları arşivlemeye başlayan ekip, gelecekte oyunların kaybolmaması için buraya depoluyor. Burada yer alan Flash oyunlar Adobe Flash uzantısı olmadan rahatlıkla oynanabilecek. Çünkü sitede yer alan emülatör sayesinde Flash oyunları çalıştırmak mümkün hale geliyor. Bu da kullanıcıların burada yer alan oyunlardan faydalanması demek.

Özet geçmek gerekirse Google, geçtiğimiz yıllarda Adobe Flash Player’ın performans sorunları içerdiğini ve tamamen HTML5 sistemine geçeceğini duyurmuştu. Bunun üzerine diğer firmalar da bu konuda bir adım atarak Adobe Flash Player’dan uzaklaşıp HTML5 sistemini kullanmaya başlamıştı. Adobe firması da bu konuda bir adım atarak Flash Player yerine HTML5 sistemini uygulamalarında kullanmaya başladı.