5G Nedir?

5G Nedir?

Beşinci nesil kablosuz teknolojinin kısaltılmış hali olan 5G, 2018 yılının sonlarında kullanıma sunulan önceki kablosuz hücresel ağ standartlarının evrimleşmiş bir halidir. Her nesil, veri aktarımındaki hızları arttırmak ve daha da geniş bir kullanım yelpazesine izin vermek için de teknoloji, alt yapı ve operasyonlarda değişiklikler yapmıştır. Önceki 4 standarttan 3’ü gibi, 5G de dijital bilgileri iletmek için kullanılan elektromanyetik frekans aralıklarını tanımlamaktadır.

5G’nin yeni işletim teknikleri ve kodlama sistemleri olduğu için de önceki standartlara uyumsuz olmaktadır. Bu dünyadaki bireysel ağların, bu değişiklikleri karşılamak için de teknolojilerini kademeli bir şekilde güncelleyeceği anlamına gelmektedir.

5G Ne Kadar Hızlıdır?

Teorik olarak maksimum hızlar ile tüketicilerin elde ettikleri hızlar arasında her zaman bir fark bulunmaktadır. 5G ile bant genişliği 10 Gbps’ye kadar çıkabilmektedir. Ancak tüketiciler için de bu muhtemelen 50 Mbps ile 100 Mbps hız anlamına gelmektedir. Yine de bu, yakındaki bir mmWave erişim noktasıyla düşük yoğunluklu bölgelerde kesinlikle daha da yüksek olabilmektedir. Ancak kısa mesafelerde dahi düzensiz kapsama alanı sebebiyle oldukça değişken 5G hızları da yaşanabilmektedir.

5G Nedir?

5G 4G’den Ne Kadar Hızlıdır?

Bu özel ağlarınıza, sinyal güçlerinize ve hatta telefonlarınızın içerisindeki modemlere bağlı olmaktadır. Farklı telefon modemlerinin farklı maksimum hızları bulunmaktadır. Hali hazırda oldukça hızlı 4G LTE ağları da vardır ve 5G mmWave görüş alanıyla daha çok değişken olabilmektedir. Bu yüzden de kesin hız karşılaştırmaları yapmak da oldukça zordur.

Genel olarak konuşursak da 5G, mevcut 4G ağlardan 5 kat ile 10 kat daha da hızlı olmaktadır. Gelecekte 5G, 20 kat daha da hızlı olabilir. Birinci nesil 4G LTE ağlarındaki müşteriler tipik olarak 10 Mbps hızları görmektedir. Daha gelişmiş LTE-A ve Gigabit LTE ağları ise hızların 20 Mbps kadar yükseldiğini de görebilmektedir.

Yani kısacası anlayacağınız insanlar 5G ile büyük bir fark yakalayabilir. Hız açısından gözle görülebilir oldukça büyük bir fark vardır. Bu fark sayesinde sizler de artık kesintisiz ve oldukça hızlı bir şekilde erişiminizi sağlayabilirsiniz.