2. Dünya Savaşı’ndan kalan gizli sığınak, artık devasa bir çiftlik

2. Dünya Savaşı’nda Alman hava saldırılarından korunmak adına inşa edilen bir yer altı sığınağı, bugün her ay yaklaşık 2 ton yiyecek üretilen bir tarım arazisi olarak kullanılıyor. “Growing Underground” isimli çiftliğin ilginç fotoğraflarını sizler için derledik.

Avrupa’nın tümünü etkileyen 2. Dünya Savaşı, onlarca yıl sonra bile sığınakların ve gizli geçitlerin bulunmasıyla gündeme geliyor. 2012 senesinde bu sığınaklardan birisini keşfeden Richard Ballard ve Steven Dring, sığınağı son derece ilginç bir şekilde kullanmaya karar vermiş.

İngiltere’nin Clapham bölgesinde bulunan sığnak, yerel halkın Alman bombardıman uçaklarından korunabilmesi amacıyla yerin 33 metre altına inşa edilmiş. Binlerce kişiyi koruyabilen tam 6500 metre karelik sığınak, onu keşfedenler tarafından bir çiftliğe dönüştürülmüş.

Yer altında olmasından ötürü yalnızca LED ışıklar kullanılarak aydınlatılan çiftlik, her ay yaklaşık 2 ton mahsul veriyor. Sığınağın yalnızca 6’da 1’ini kaplayan çiftliğin daha da büyütülmesi bekleniyor.

Konumundan ötürü “Growing Underground” olarak isimlendirilen çiftlik, farklı alanlarda da kolaylıkla tarım yapılabileceğini gözler önüne seriyor.