Yigit can Yilmaz

16 Yaşındaki Lise Öğrencisi Siri’nin Açığını Buldu

Kullanıcıların bildirimlerini kapatması durumunda bile Siri, gelen bildirimlerin içeriğini okumaya devam ettiğini bulan 16 yaşında ki Lise son sınıf öğrencisi Yiğit Can Yılmaz, Apple tarafından ödüllendirildi.

Haber 7 de yer alan habere göre Kahramanmaraş da yaşayan lise son sınıf öğrencisi Yiğit Can Yılmaz küçük yaşlardan beri teknolojiye olan ilgisini boş zamanlarında yazılım alanında yaptığı incelemeler ile geçiriyor. Öncelikle yazılım dillerini öğrenen Yılmaz, Apple ürünlerinin yazılımlarını incelemesi esnasında, Apple’ın sesli asistanı Siri’de ki açığı keşfediyor.

Yılmaz, açıklamasında “Kullanıcıların bildirimlerini kapatması durumunda bile Siri, gelen bildirimlerin içeriğini okumaya devam ediyordu” dedi.
Apple’ın sesli asistanı Siri’deki açığı bulan Yılmaz, “Apple’ın paylaştığı kaynak kodlar üzerinden testlerde Siri’deki açığı tespit ettim. Kullanıcı bildirimleri kapatsa bile Siri, bildirimlerim içeriğini okumaya devam ediyordu. Yani siz kapatsanız bile Siri farkına varmıyordu. Apple’ın güvenlikten sorumlu ekibine gönderdim” dedi. Apple, yetkililerinin hızlı şekilde harekete geçtiğini aktaran Yılmaz, şunları anlattı: “Bulduğum açık oldukça önemliydi. Apple’ın iPhone 5s ve üst modellerle, iPad Air ve sonrası ve iPod touch 6. nesili kapsıyordu. Benim iletişime geçtiler ve açığı kapattılar. Apple’ın web sitesinde katkıda bulunanlar listesine adımı yazdılar. 2 bin dolarlık ödülün de sahibi oldum.”

Yılmaz, gelecekte Apple mühendisi olarak çalışmak istediğini belirterek, aynı zamanda yeni bir açık bulduğunu da şu sözler ile dile getirdi. “Yeni bulduğum açık Apple’ın web tarayıcısı Safari’yi ilgilendiriyor. Safari üzerinde ziyaret edilen internet sitelerindeki adres çubuğu kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bu da kullanıcılar aldatmaya yönelik sonuçlara sebep olabilir. Örneğin; Safari üzerinden kredi kartı dolandırıcılığı yapılabilir. Apple, şu anda bu açığı kapattı ve çok kısa bir süre sonra adımı teşekkür listesine ekleyecek” dedi.