Anika Chebrolu

14 Yaşında bir Öğrenci COVID-19’un Tedavisini Bulmuş Olabilir

Teksas da yaşayan 14 yaşındaki Anika Chebrolu, önemli bir keşif yapmış olabilir. Anika’nın keşfi koronavirüsün tedavisinde çözüm olabilir. Keşfin sayesinde virüsün konakçı hücreye girişi önleyebilir ve COVID-19’lu hastaları iyileştirebilecek bir ilaç üretmek için kullanılabilir.

Koronavirüsün ortaya çıkmasının ardından yaklaşık bir yıl geçmiş olsa da maalesef henüz bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bilim insanları alternatif  aşılar üzerinde çalışırken; 14 yaşındaki ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan Anika Chebrolu isimli genç kız, COVID-19’un tedavisi olabilecek bir keşife imza attı.

Genç kız, SARS-COV-2 virüsünün spike proteinine bağlanan ve işleyişini engelleyen bir molekül geliştirdi. Chebrolu, yaptığı keşf ile 3M Young Scientist Challenge’ın galibi oldu ve 25 bin dolarlık ödül alarak “Amerika’nın En İyi Genç Bilim İnsanı” unvanına sahip oldu.

Bu keşif, ilaç üretmek için kullanılabilir:

Keşf ile, COVID-19 araştırmaları için önemli bir gelişme sağlayabilir.  Anika’nın bulduğu molekül koronavirüsteki spike proteinine bağlanarak virüsün konakçı hücreye girişini potansiyel olarak önleyip aynı zamanda COVID-19’lu hastaları iyileştirebilecek bir ilaç üretimi için de kullanılabilir.

Anika Chebrolu, milyonlarca küçük molekülü taramak için bilgisayar simülasyonu ile gerçekleştirilen yöntemler ve deneyler (in-silico) kullanarak  gerçekleştirdiği projesinde öncelikle influenza için yola çıktı ancak, COVID-19 pandemisinin ortaya çıkması ile birlikte projeyi buna göre değiştirdi.

Anika Chebrolu yaptığı açıklamada, keşfini virüs için gerçek bir tedavi haline getirmek için diğer bilim insanları ile birlikte çalışmak istediğini söyledi.