2021 Yılında Gerçekleşmesi Beklenen Bilimsel Gelişmeler

2021 Yılında Gerçekleşmesi Beklenen Bilimsel Gelişmeler

2020 yılının genel olarak insanlarda hoş hatıralar bırakmayacağı kesin. Covid-19 salgınının getirdiği kaosun 2021 yılında devam edeceği öngörülüyor; ancak bilim dünyası pandemiyi tamamen sonlandırmak amacıyla yeni çalışmalar gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Bilimsel gelişmeler 2021 yılında pandemi üzerine yoğunlaşacak. Buna rağmen diğer alanlarda önemli gelişmelerin ortaya çıkması da bekleniyor.

Covid 19 Aşıları

Coronavirüs aşıları 2020 yılında onaylandı ve kullanılması kararlaştırıldı. 2021 yılında ise yeni aşıların üretilmesine başlanacak. Bazı aşıların üretim sürecinin tamamlandığı ve ne kadar etkili olduklarının tespit edilmesi adına denemeler yapıldığı biliniyor. ABD ilaç şirketleri Novavax, Johnson & Johnson gibi firmaların aşı sonuçları merakla bekleniyor. İki şirketin ürettiği aşılar birçok yönden Pdizer ve Moderna’nın aşılarına kıyasla daha verimli. İki doz yerine tek dozluk bir çalışma öngörülüyor.

Alzheimer İlacı

Biogen ilaç şirketi, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatan bir ilaç ürettiğini açıklamıştı. BD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise bu ilacın tedavi amaçlı kullanımına onay verebilir. Örgütten gerekli onay çıkmadığı taktirde, yeni Alzheimer ilacının hastalar üzerinde kullanımı mümkün olmayacak. Faz 3 aşamasındaki deneylerden farklı veriler elde edilmesi, yeni ilacın çelişkili sonuçlar ortaya çıkardığını gösteriyor.

2021 Yılında Gerçekleşmesi Beklenen Bilimsel Gelişmeler

Biogen’in ürettiği Alzheimer ilacında beyin proteinlerine yapışan bir antikor bulunuyor. Biogen, hastalığın aslında beyin proteinlerinin düzensizliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Kök Hücre Araştırmaları

2021 yılı bilimsel gelişmeler konusunda kök hücre çalışmaları hız kesmeden devam edecek. Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği’nin yeni rehberinin yayınlanması bekleniyor. Dernek en son rehberini dört yıl önce kamuoyu ile paylaşmıştı. Yeni rehberin içinde insan embriyosu hakkında devrimsel nitelikte bir araştırma yayınlanacak. Embriyoların laboratuvar ortamında verimli döllenmesiyle ilgili çalışma, bilim çevreleri tarafından yakından takip ediliyor.

Mars Bilmecesi

Çin ve ABD arasındaki Mars rekabeti 2021 yılında devam edeceğe benziyor. Çin, insansız bir uzay aracını şubat ayında Mars yüzeyine indirmeyi planlıyor. Aracın adı Tianwen-1. Görevi ise Mars’ta yaşam olup olmadığı araştırmak. Tianwen-1 ayrıca Mars’ta su arayışında bulunacak. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri de benzer bir zamanda Mars’a keşif araçları gönderecek.