iPadOS 1

Apple, iPadOS Tanıttı! İşte Özellikleri!

Apple’ın yazılım şefi Craig Federighi “iPad’e gelen bazı büyük değişikliklerimiz var” dedi. Apple bugün iPad’ler için büyük bir yazılım güncellemesi sunuyor ve şimdi şirketin tabletleri için yeni bir iPadOS oluşturmak üzere iOS’u bölüyor.

iPadOS’ta Yenilikler

Apple, bölünmüş ekran özelliği, / Slide Over ve çoklu görev geliştirmeleri ve dock’taki değişiklikler de dahil olmak üzere daha fazla görev yürütme özelliği eklemek için uzun zamandır iOS üzerinde çalışıyor. Bu güncellemeler, telefon ve tablet için iOS’i yavaş yavaş ilerledi ve iPad’in ikilemlerine neden oldu.

iPadOS

iPadOS artık, uygulama simgelerinin yanında genişleyebilen widget’lar içeren yeni bir ana ekran içeriyor. Bu widget’lar normalde Bildirim Merkezi’nde bulacağınızla aynıdır. Apple, birden fazla uygulama arasında gezinmek ve uygulamaları yan yana sürükleyip bırakmak için daha çok görevli jestler de ekliyor. Bu uygulamaların tümü Exposé benzeri bir görünümde kullanılabilir.

iPadOS, Apple’ın iPad cihazlarında çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve şirkete bu daha büyük ekranlar için işletim sistemini ince ayarlaması için daha fazla özgürlük sağlayacaktır. Apple, Apple Watch için WatchOS, Apple TV için tvOS ve Mac bilgisayar yelpazesi için macOS’a sahip olduğu gibi, iPadOS da ayrı ancak iOS kullanıcıları için tanıdık olacaktır.

Dosyalar Uygulaması İçerecek

iPadOS ayrıca gelişmiş bir Dosyalar uygulamasını da içerecektir. MacOS’taki Finder gibi bir sütun görünümüne sahiptir ve dosyalar üzerinde küçük değişiklikler yapabilmeniz için bir bilgi bölmesi vardır. iCloud Drive artık klasör paylaşımını da destekliyor ve Dosyalar uygulaması bile SMB dosya paylaşımlarını destekliyor. Belki de en önemlisi, USB sürücüler ve SD kartlar Dosyalar uygulamasında artık desteklenecek, böylece onları bir iPad’e takıp bu güncellenmiş uygulamadaki dosyalara erişebilirsiniz. Siri Kısayolu kullanmak zorunda kalmadan, fotoğrafları Lightroom gibi uygulamalara bile aktarabilirsiniz.