2021 Yılında Teknoloji Sektöründe Neler Yaşanacak

2021 Yılında Teknoloji Sektöründe Neler Yaşanacak?

2020 yılı ne insanlar ne de sektörler için iyi geçmedi. Coronavirus salgını nedeniyle sektörel projeler yarıda kalırken, global piyasalar zor zamanlardan geçti. 2021 yılında her şeyin daha farklı ilerleyeceği düşünülmüyor. Özellikle teknoloji sektöründe daha çok “yaraları sarma” niteliğindeki eylemler ortaya çıkacak.

Hava Araçlarına Yatırım

Airbus, insansız hava aracı geliştirilmesi amacıyla bir anlaşma imzalayacak. Anlaşmanın tarafları arasında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya bulunuyor. Dört ülkenin katkısıyla insansız hava aracının kusursuz hale getirilmesi planlanıyor. Airbus daha önce hidrojenle çalışan tasarımlarını kamuoyuna duyurmuştu.

Rolls-Royce, 2021 yılında elektrik ile çalışan bir hava aracını kamuoyuna duyuracak. Uçağın en önemli özelliği ise hız rekoru kıracak olması. Bu özelliğiyle tarihteki ilk elektrikle çalışıp hız rekoru kıran uçak olması hedefleniyor.

Uzay sektöründe ar-ge çalışmaları hız kesmeden devam edecek. Pandemi nedeniyle sıkıntılı dönemden geçen sektör, bütçeyi ar-ge çalışmalarında kullanmada kararlı.

Evden Çalışma Teknolojileri

Pandemi nedeniyle birçok şirket çalışanlarını evden çalıştırmaya başlamıştı. 2021 yılında evden çalışma yöntemi devam edecek gibi börünüyor. Twitter, Dropbox gibi firmaların çalışanları tamamen home Office çalışma düzenine geçecek. Microsoft, Facebook gibi şirketler için benzer bir durum söz konusu. Bu noktaya teknoloji şirketleri devreye girecek.

Güvenlik teknolojileri üreten şirketler, firmaların evden çalışan personelleri için güvenli bir ağ kuracak. Verilerin korunması, internet bağlantısının ortaklaştırılması gibi çalışmalar gündemde.

Çalışanların işbirliği yaparak verimli çalışmasını sağlayan bazı yazılımlar bulunuyor. Miro ve Mural gibi yazılımlar, evden çalışan firmalar için epey değerli. Yazılımlar kullanılarak ortaklaşa projeler üzerinde çalışmak mümkün olacak.

2021 Yılında Teknoloji Sektöründe Neler Yaşanacak

Sürücüsüz Araçlar

2021 yılı teknolojik gelişmeler arasında otonom araçlar da yer alıyor. Çin’de AutoX şirketinin sürücüsüz 25 aracı denemeye başlayacağı açıklandı.

Waymo şirketi ABD’de sürücüsüz araçlara sahip. Yalnızca Phoenix eyaletinde 300’den fazla otonom araba bulunuyor. Ek şirketlerin desteği ile büyümeye devam eden Waymo, sürücüsüz araba hizmetini ABD’deki diğer eyaletlere taşımayı amaçlıyor.

Waymo’nun rakibi olan Cruise ise General Motors’a bağlı bir şirket. Cruise, sürücüsüz araçlarını test etmeye devam edecek.

Uber’in sürücüsüz arabalardan vazgeçtiği açıklandı. Uber, ilgili birimini Amazon iştiraki Aurora Technologies’e sattı.

Kasasız Mağazalar

Pandemi sürecinde insanlar online alışverişe yönelmek durumunda kalmıştı. Edinilen bu alışkanlık 2021 yılında hız keseceğe benzemiyor.

Parakende sektöründe farklılık yaratmak isteyen Amazon’un kasasız mağazalarının sayısını artırma kararı aldığı belirtildi. ABD’de 20 kadar mağazada bu sistem uygulanıyor. Sistemin İngiltere’de denenmeye başlayacağı haberleri geliyor.

Kasasız mağazalarda yapay zeka teknolojisi kullanılmakta. Ürün satın alan insanları faturaları evlerine gönderiliyor. Kamera ve yapay zeka bir araya gelince faturalandırma işlemi halledilmiş oluyor.