Sanal Organlar Üzerinden Tedavi

Sanal Organlar Üzerinden Tedavi Mümkün Müdür

Bilim insanlarının en çok gelişim gösterdiği alanlara bakılırsa listenin başında tıp gelmektedir. Sağlık her koşulda önemi olan ve sürekli geliştirilmesi gereken bir alandır. Bunun için en iyi yöntemler, en pratik ve yararlı bilgiler ışığında tedavilerin sayısı artmalıdır ve artmaktadır. Bilimin en büyük yardımcısı ise teknolojidir. Teknolojik gelişmeler arttıkça bilim daha çok ilerlemektedir. Tıp alanında yapılan çalışmaları büyük ölçüde etkileyen bu teknolojik atılımlar sanal organlar üzerinden tedavi yöntemi için kolların sıvanmasını sağladı. Akla birçok soru işareti gelmekle beraber bu sanal organlar tedavisi gerçekleştirilmeye başlandı. Özellikle kalp cerrahisinde gelişim gösteren bu tedavi yöntemi 2020 yılında yükselmeye başlayan ve etkisini 2021’de arttıracak gibi gözüküyor. Öncelikle bilim insanları organların 3 boyutlu holografik görüntülerini yansıtan sanal bir teknoloji ile işe başladı. İşin ilginç yanı doktorların bu sanal organa istediği gibi müdahale edebiliyor olmasıdır.

Sanal Organlar Üzerinden Tedavi

Sanal Organ Tedavisinin Detayları

Görüntüde görüldüğü şekilde doktor cerrahi müdahale denemelerini gerçekleştirmektedir. Bu teknolojinin gelişmesine öncülük eden doktorlardan birisi ise Elchanan Bruckheimer’dır. Hem fikirler veren hem de hologram teknolojileriyle çalışmalarını yürüten Bruckheimer önemli açıklamalarla sanal organ tedavisi görüşünü aydınlatmaktadır. Şu cümleleri aktarmıştır: “Organın sanal görüntüsüne istediğim kadar etkileşimde bulunabilirim. Dilimleyebilirim, üzerine işaretler koyabilirim, kopyalayıp yapıştırabilirim, zoom girip çıkabilirim, hareket ettirebilirim ve anatomisini anlayabilmek için her yöne 360 derece çevirebilirim.” Bu sözlerden yola çıkarak sadece tedavi değil, bazı keşiflerin de önünü açabileceğini söyleyebiliriz. Bu oldukça çığır açıcı bir gelişme olarak tıp dünyasında yer edinmiştir. Elchanan da bu görüşü destekleyerek tıp alanında büyük bir buluş olduğunu ifade etmiştir. Bunun nasıl yapıldığını ise şöyle anlatıyor: “Organı tarayan bilgisayar verilerinden faydalanıyoruz. Normalde bir bilgisayar ekranı imgesi üreten tarayıcı datalarını alıyoruz ve onu 3 boyutlu uzayda süzülen bir organ haline getiriyoruz.”

Bilim Kurgu Gerçekte Kendini Gösterdi

Bu hologram teknolojisine Iron Man ve Star Wars gibi filmlerde rastlıyorken, bilim kurgunun gerçeğe dönüşmesine tanık olmaya başlıyoruz. Artık hologram teknolojisi tıpta da kendini gösterdi. Bu teknolojik atılımla birlikte kalp cerrahisinde 8 gerçek ameliyatta kullanılmış olup, hastanelerde yaygınlaşması amacıyla gerekli testlerin yapılması için çalışmaları devam ettirmektedirler.