james-webb

Zaman Makinesi Uzay Teleskobu 2019’da Hubble’ın Yerini Alacak!

NASA’nın en büyük teleskobu Hubble emekli oluyor. Hubble’ın yerini alması için dizayn edilen James Webb uzay teleskobunun inşası tamamlanmak üzere.

1990 yılında Discovery uzay mekiği ile yörüngeye fırlatılan Hubble Uzay Teleskobunun görev süresi sona ermek üzere. Hubble Teleskobunun görevini üstlenecek olan yeni gelişmiş özelliklere sahip olan James Webb Uzay Teleskobunda mutlu sona oldukça az bir süre kaldı. Yeni teleskop sahip olduğu kızılötesi mercekleri sayesinde yıldızların izlerini gözlemleyecek.

Yıldızlar doğup ölürken etrafına insan gözünün göremediği kızılötesi ışınlar yayarlar, yeni teleskobun sahip olduğu kızıl ötesi mercekler sayesinde artık ölen ve doğan yıldızlarda gözlemlenebilecek. Ayrıca yıldızlar bizlerden milyarlarca ışık yılı uzaklıkta yer aldıkları için aslında onları aramızdaki uzaklık mesafesi kadar geçmişteki görüntülerini gözlemleyebiliyoruz.

Bu sebeple yeni teleskop bilim adamları arasında bir zaman makinesi olarak adlandırılmakta. NASA tarafından yapılan açıklamada James Webb’in kriyojenik testlerini başarı ile tamamladığı belirtildi. Yeni uzay teleskobu 2019 yılında yörüngeye fırlatılacak ve böylece Hubble emekli olmuş olacak.

Üstün Özelliklere Sahip Uzay Teleskobu: James Webb

2019 yılında Hubble’ın yerini alacak olan James Webb, Hubble’a oranla oldukça daha gelişmiş ve üstün teknolojiye sahip. Eski teleskoba oranla daha etkili ve detaylı bir araştırma yapacağı tahmin edilen teleskobun dünya dışı yaşamı keşifte daha etkili olacağı tahmin ediliyor.

Evrenimizde yaklaşık 200 milyar gezegen olduğunu tahmin eden bilim insanların bu gezegenleri keşfetme yolunda bu adımın oldukça önemli olduğu belirtildi. Yeni uzay teleskobu yaklaşık eksi 232 derecede görev yapacak. Hubble uzay teleskobuna oranla 3 kat daha fazla merceğe sahip olan yeni teleskop ile eskiye oranla 100 kat daha fazla veri elde edileceği tahmin ediliyor.