Yüz tanıma

Yüz tanıma teknolojisi %92 yanlış eşleştirme oranıyla başarısız oldu

Şampiyonlar Ligi finalinin gerçekleştirildiği stadyumda test edilen yüz tanıma teknolojisi, 2000’den fazla kişiyi potansiyel suçlu olarak tanımlandı ancak bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun yanlış teşhis edildiği ortaya çıktı.

Geleceğin teknolojilerinden birisi olan yüz tanıma teknolojisi, 2017 senesinde Cardiff’te gerçekleşen Şampiyonlar Ligi final maçında test edildi. Stadyumun çevresi başta olmak üzere şehrin farklı noktalarında polis yardımıyla test edilen teknoloji, tam 2470 kişiyi teşhis etmeyi başardı. Ancak bu kişilerden yalnızca 450’sinin göz altına alındı ve yalnızca 173’ünün gerçekten aranan bir kişi olduğu ortaya çıktı. Yani yüz tanımanın %92 oranında yanlış teşhis yaptığı gözlemlendi.

Güvenlik güçleri teknolojinin şüphelileri bulma konusunda yardımcı olabildiğini, ancak başarı oranının çok düşük olduğunu dile getirdi. Hala geliştirilme aşamasında olan bu teknolojinin dünyanın farklı noktalarında da kullanıldığı biliniyor ve her zaman bu örnekteki gibi başarısız olmuyor. Örneğin Çin’de kullanılan yüz tanıma teknolojisi 50 bin kişinin bulunduğu bir konser alanında şüpheliyi tanımıştı.