Yüz tanıma teknolojisi

Yüz tanıma teknolojileri esmerleri tanımakta güçlük çekiyor

Yüz tanıma teknolojileri üzerinde çalışmalar yapan araştırmacılar, bu teknolojilerin beyaz tenli insanları tanımakta çok daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Sistemler, ten renginin koyulaşmasıyla orantılı olarak sonuçlarda daha fazla yanlış yapıyor.

Geleceğin teknolojilerinden birisi sayılan yüz tanıma teknolojileri, yapılan çalışmalara göre esmer tenli insanların yüzlerini algılamakta güçlük çekiyor. MIT Media Lab’de görevli olan araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarda yüz tanıma teknolojilerinin beyaz tenlileri yüzde 99 oranında tanıyabildiği, ancak esmerler ve daha koyu tenli kişilerde yapılan testlerde bu oranın yüzde 65’e düştüğünü paylaştı. Yüz tanıma teknolojilerinin belirli bir algoritmaya bağlı olarak çalışmasından ötürü bu gibi sorunların kaynağı tam olarak bilinmiyor.

Yüz tanıma teknolojisi

Yüz tanıma teknolojisinin en büyük sorunu

Güvenlik amacıyla geliştirilen bu teknolojinin önündeki en büyük engel etnik farklılık. Kişilerin yüz yapısını büyük bir ölçüde etkileyen unsurlar, teknolojide kullanılan algoritmaların da kolayca yanılmasına, buna bağlı olarak büyük sorunların yaşanmasına neden olabiliyor. Araştırmacılar kullanılan algoritmayı geliştirerek daha tutarlı sonuçlar elde etmeye çalışıyor, ancak şu an bulunduğumuz konuma bakılacak olursa bunun gerçekleştirilmesine hala yıllar var.