YouTube

YouTube, spam tehlikesinin faturasını video yükleyenlere kesti

Bir süre önce videolar üzerinden gelir elde etme sisteminde büyük bir değişime giden YouTube, yapılan açıklamalara göre spam hesaplarının yaygınlığından ötürü böyle bir değişim kararı almış. Video paylaşım platformunun Logan Paul’a bağlı olarak sistemini değiştirdiği düşünülüyordu.

Logan Paul’un skandal yaratan videosunun tepki görmesinin ardından YouTuber’a ceza veren ve video paylaşım platformundaki para kazanma sisteminde köklü bir değişime giden YouTube, anlaşılan yalnızca Paul’dan ötürü böyle büyük bir değişim kararı almamış.

Platformun başındaki isimlerden birisi olan Robert Kyncl, yaptığı açıklamalarda reklamlarda ve para kazanma yönteminde neden değişiklik yaptıklarına değindi. Kyncl, bir süredir takip ettikleri spam hesaplarının sayısında artış gördüklerini ve buna bağlı olarak video yükleyicilerinin belirli bir aşamadan sonra para kazanmaya başlamasının uygun olacağına karar verdiklerini açıkladı. Artık video yükleyicilerinin para kazanabilmesi için en az 1000 takipçiye ve son 12 saat içerisinde 4000 izlenme saatine sahip olması gerekiyor. Önceki sistemde ise yüklenen videoların 10.000’den fazla izlenmiş olması yeterliydi.

Kyncl, izlenme saati yerine izlenme sayısının temel alındığı bir sistemde spam hesaplarının rahatlıkla kullanılabildiğini ancak yeni sistemde bunun çok daha zor olduğunu dile getirdi. Yeni sistemin gerçekten de spam hesap sahiplerini zora sokacağına şüphe yok, ancak YouTube’un bu sistemle bazı dürüst video yükleyicilerine de darbe vurduğu söylenebilir.