Yıldırım

Yıldırımın düşeceği yer artık tahmin edilebiliyor!

Calgary Üniversitesi’nde görevli olan araştırmacılar, uydulardan gelen verileri inceleyerek ve yapay zekayı kullanarak yıldırımların düşeceği yerlerin tahmin edilebildiğini paylaştı.

Bilim insanları yıldırımlardan kaynaklanan orman yangınlarının sayısını azaltmak adına yıldırımın düşeceği yeri tahmin etmeye çalışıyor. Bu konuda çalışmalar gerçekleştiren Calgary Üniversitesi araştırmacıları, uydu fotoğraflarını ve çeşitli verileri inceleyerek yıldırımın düşeceği yerin tahmin edilebildiğini paylaştı.

Yıldırımların son derece tehlikeli olabildiğini, ancak rastgele gerçekleşmediğini paylaşan araştırma ekibi lideri Jeong Woo Kim, yapay zeka teknolojisi ve geçmiş senelere dayanan veriler yardımıyla yıldırımların düşeceği yerleri yüzde 90 oranında doğru tahmin ettiklerini dile getirdi.

Yıldırım

Bu araştırmanın asıl amacı orman yangınlarını engellemek. 2017 senesinde yıldırım düşmesiyle başlayan bir orman yangını tam 12.000 kilometre karelik alana zarar vermiş ve 45.000 kişinin tahliye edilmesine neden olmuştu. Bu gibi olayların yaşanmasının yıldırımların düşeceği yerin tahmin edilmesiyle engellenebileceği düşünülüyor.